Juholt lämnar ett parti i fritt fall

Uppdaterad
Publicerad

Om Håkan Juholt tog över ett parti i kris, så lämnar han det i fritt fall. Socialdemokraternas opinionssiffror har störtdykt under hösten och vintern och de personliga förtroendesiffrorna för Juholt har gått samma väg.

Hans efterträdare ges därmed goda möjligheter att skapa en uppåtgående trend, men det är inte alls säkert att det bär till valseger 2014.

Oklarheterna är många kring den socialdemokratiska politiken efter tio månader med Håkan Juholt vid rodret.

Håkan Juholt och krisen inom S

Efter lördagens presskonferens i Oskarshamn träder partisekreterare Carin Jämtin in tillfälligt som partiledare. En ny ledare för partiet kan komma att utses redan inom tre till fyra veckor. Många ledande socialdemokrater är oroliga för att en lång partiledarprocess kan skada partiet ytterligare och vill ha en snabb process som sköts av partistyrelsen och verkställande utskottet. Redan på söndagen samlas verkställande utskottet igen för att diskutera hur ledarkrisen i partiet ska lösas.

Håkan Juholt avgick som partiledare efter ett maratonmöte med VU. Hans ambition var att sitta kvar och han slogs för sin sak, men tvingades till sist kasta in handduken. I utbyte mot att avgå begärde Håkan Juholt att VU offentligt skulle uttala sitt förtroende för honom. I praktiken fick han sparken.

Flera faktorer ligger bakom hans avgång, inte minst hans politiska misstag och felsägningar i olika sammanhang. Ytterst var det dock de fortsatt fallande opinionssiffrorna för partiet och Juholts katastrofala förtroendesiffror som fick VU att slutligen avsätta honom. Den direkt utlösande faktorn blev hans uttalande i Sälen där han felaktigt anklagade den borgerliga regeringen för att ha drivit igenom den nya försvarspolitiken med stöd av Sverigedemokraterna, trots att dessa riksdagsbeslut fattades under förra mandatperioden när SD inte ens satt i riksdagen.

Inom partiet har också turerna kring partiets budgetmotion i höstas skapat frågetecken och ilska mot partiledaren. Juholts första budgetmotion lanserades i riksdagsgruppen nästan helt utan satsningar på A-kassan och sjukförsäkringen, trots att det är två av partiets profilfrågor. Efter en intern revolt tvingades Juholt vika sig, men förtroendet i de egna leden skadades rejält under den processen.

Nu lämnar Juholt och en ny partiledare ska tillsättas. Den splittring som uppstått i partiet kring partiledaren innebär att det nu är viktigt att sluta leden. Huvuduppgiften för en ny partiledare blir därmed att ena partiet. Det innebär att Socialdemokraterna sannolikt väljer en erfaren, kompetent person snarare än att man återigen är beredd att pröva något nytt och djärvt.

Många socialdemokrater drömmer om Margot Wallström eller Pär Nuder som partiledare. Margot Wallström ställer med all sannolikhet inte upp den här gången heller. Pär Nuder lär utsättas för en övertalningskampanj, men det är svårt att se varför han skulle säga ja idag när han sa nej för mindre än ett år sedan. I riksdagen har socialdemokraterna två politiker med lång erfarenhet och som också varit statsråd; Thomas Östros och Sven-Erik Österberg. De är fullt tänkbara kandidater liksom Mikael Damberg, som kandiderade förra gången men då valdes bort av valberedningen.

Många av dem som enligt opinionsmätningarna har lämnat Socialdemokraterna under Juholts tid har gått till den s k soffan. En ny partiledare har således hyggliga chanser att locka tillbaka dem. Det innebär också möjligheter att skapa en uppåtgående spiral för partiet.

Samtidigt är det politiska läget idag komplicerat för Socialdemokraterna. Partiet har inte bara alliansen att slåss emot om väljarna. Också Sverigedemokraterna dränerar partiet på väljare och i storstäderna är Miljöpartiet en allt svårare konkurrent. Med Jonas Sjöstedt som ny ledare för Vänsterpartiet finns också ett konkret hot mot Socialdemokraternas vänsterflank.

En ny socialdemokratisk partiledare, oavsett vem det blir, måste vara beredd att utkämpa ett flerfrontskrig, och sådana är aldrig lätta att vinna, visar historien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet