Annika Eriksson har lidit av kronisk förstoppning i 25 år, tills nya mediciner förändrade hennes liv.

25 år med kronisk förstoppning

Uppdaterad
Publicerad

Annika Eriksson har lidit av kronisk förstoppning i 25 år, tills nya mediciner förändrade hennes liv.

Annika Eriksson är 42 år, mamma till tre barn och tandsköterska. Hon gjorde sitt första koloskopi för över 25 år sedan. Trots att hon har lidit av kronisk förstoppning sedan hon var väldigt ung men har aldrig fått ett svar på varför hon hade det här problemet. Hon är också en av de många svenskar som lider av den här funktionsrubbningen.

I genomsnitt var tionde svensk lider av kronisk förstoppning enligt en ny undersökning som presenterats i dag. 13 procent av kvinnorna och 7 procent av männen lider av kronisk förstoppning i Sverige enligt en undersökning som opinionsföretaget Novus har gjort åt Mag- och tarmförbundet.

Håller sig

Många kvinnor får kronisk förstoppning efter en svår förlossning. Men de flesta andra verkar få den för att de inte tycker att de har tid att gå på toaletten när de stressar runt för att få ihop vardagspusslet. Men att ofta hålla sig från att gå på toaletten kan få allvarliga konsekvenser, menar läkarna. Reflexen som talar om för oss när det är dags för ett toalettbesök  kan nämligen försvinna till slut och kronisk förstoppning kan då bli ett faktum.

Alltid svullen och med smärta

Utan närmare eftertanke kan man få för sig att det inte är så farligt med att vara förstoppad. Men Annika kan berätta om det helvete som varit hennes liv under hennes drygt  25 år av kronisk förstoppning.

– Jag kände mig alltid väldigt svullen och hade väldigt ont i magen, berättar hon. Råden jag fick av sjukvården var att röra på mig mera, dricka mera vatten, äta mera fibrer och så fick man åka hem. Sen hände samma sak om och om igen. Jag fick åka in till akuten många gånger och så fick man ett lavemang och så fick man åka hem igen med samma råd.

Men ingenting hjälpte. Det här tillståndet påverkade också det sociala livet. När hon så småningom fick pojkvän och hade sex, gjorde det väldigt ont.

– När jag hade haft sex kunde jag ha ont i två dagar efteråt med jättesmärta. Så ibland när det fanns möjlighet på jobbet fick jag lägga mig och vila mellan varven för att sträcka ut mig.

”Så kränkande och förnedrande”

Hon försökte gå på toaletten men det gick inte. Hon kanske gick var femte till åttonde dag men kunde ändå inte tömma tarmen.

– Ibland resulterade det i att jag höll på och svimma av smärtan medan svetten sprutade ut i pannan. Många gånger i mitt liv har jag fått plocka mig själv. För att det varit så olidligt att inte få ut något när man gått på toaletten eller också bara för att man mådde så himla dåligt av det, säger Annika.

– Och det var så kränkande och förnedrande...man tyckte att man luktade illa...och mådde dåligt av det...

Skrek rakt ut

När hon fick barn blev det sedan problem när de ville ligga nära henne och mysa. Hon var tvungen att hela tiden säga till barnen att akta hennes mage eftersom det gjorde så ont bara de nuddade vid den. De gångerna de kom åt magen skrek hon bara rakt ut.

Det är svårt att förstå att denna glada och positiva person som är Annika Eriksson har kunnat leva i så många år och behållit sin entusiasm och optimism. Men som hon säger själv:  – Vad har man för val? Smärtan blir en del av ens liv bara.

Ny metod och nya mediciner

Problemet med dem som haft den här rubbningen av mag- och tarmkanalens funktion är att det inte funnits några bra behandlingar för att hjälpa dem. Laxermedel och lavemang är det de har fått hålla sig till. De svåraste fallen har opererats och fått påse på magen.

Men sedan ett par år tillbaka finns det nu en metod med en tablett som sänder ut radiosignaler där man kan följa matens väg genom tarmen och på det sättet få reda på vad det är som inte fungerar i mag-tarmkanalen.

Samtidigt har det nu kommit två nya mediciner som håller på att testas. De fungerar olika bra på olika personer och läkarna håller på att ta reda på hur man ska hantera doseringen. En biverkning av medicinen om den doseras fel är att patienten i stället får diarréer.

Livet förändrades

Annika Eriksson började prova medicinen för ett och ett halvt år sedan. Och redan efter första veckan förändrades hennes liv.

– Efter drygt 25 år av kronisk förstoppning mår jag nu bra. Jag har mycket sällan svullen mage och nu går jag på toaletten varje eller varannan dag.

Att hon till slut hamnade där hon är i dag beror på att hon till slut var hos en läkare som engagerade sig i hennes problem. Och han erbjöd henne att få prova någonting nytt. I ärlighetens namn ska sägas att de nya läkemedlen ännu inte finns inom primärvården utan skrivs bara ut av specialister eftersom de håller på att provas ut.

Har inga problem i dag

– Och jag känner mig nu så mycket fräschare och friare. Att det inte längre samlas vätska i kroppen, att man får gå på toaletten och inte längre behöver känna sig som att man är full av gifter. Så för mig har de nya läkemedlen fungerat jättebra. Tyvärr är medicinen väldigt dyr men det kanske ändras framöver.

– Men nu kan jag bli kramad utan att det gör ont. Jag kan ligga på gräsmattan på magen och läsa en bok, vilket jag inte kunnat förr, och jag kan ha vanligt sex och samliv. Man tänker inte på att den kroniska förstoppningen påverkar livet så mycket som den gör. Precis som jag förut inte kunde förstå att folk kunde gå på toaletten på regelbundna tider utan problem, säger Annika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.