31-åriga Alexander Amprazis dog när hans inopererade hjärtstartare inte fungerade. Foto: Privat

31-åriga Alexander dog – hjärtimplantatet fungerade inte

Uppdaterad
Publicerad

När Alexander drabbades av hjärtrusning och hjärtstopp stängde hans hjärtstartare av sig istället för att återstarta hjärtat med en elektrisk chock.

– Det känns helt horribelt att man har gått och förlitat sig på någonting som i slutändan bara stängde av sig. Det är ju helt bisarrt, säger Alexanders änka Hanna Mossfeldt.

Det var en helt vanlig augustikväll förra året. 31-åriga Alexander Amprazis hade precis hjälpt 2-årige sonen Leo att borsta tänderna när Alexanders hjärta plötsligt stannade.

– Alex kräktes, han var medvetslös och Leo stod där i sin lilla pyjamas och var jätteuppstressad medan jag försökte göra hjärt- och lungräddning och höra instruktionerna ifrån 112, berättar Alexanders änka Hanna Mossfeldt.

Eftersom Alexander led av en ärftlig hjärtsjukdom hade han en liten ICD-dosa inopererad under huden nedanför nyckelbenet. Hjärtstartaren och dess elektrod kom från tillverkaren Abbott, tidigare St. Jude Medical.

Implantatsystemet skulle ge Alexander livräddande stötar i fall att han drabbades av hjärtrusning.

Kände sig trygg med implantatsystemet

– Alex kände sig otroligt trygg med sin hjärtstartare, han klappade sig på bröstet och sa att den var hans livförsäkring. Han var helt säker på att den skulle rädda livet på honom om det krävdes, säger Hanna.

Men den här kvällen fick Alexander inga stötar från hjärtstartaren.

– Det känns helt horribelt att man har gått och förlitat sig på någonting som i slutändan bara stängde av sig, det är ju helt bisarrt. Jag hoppas att Alexander aldrig hann förstå att den faktiskt inte funkade för det skulle kännas så hemskt. Det gör mig illamående.

Två dödsfall i Sverige

Alexanders hade en ICD-dosa av modellen Current, och en elektrod som heter Durata.  Totalt har drygt 900 svenskar Current-dosor i sina kroppar. Över 6000 svenskar har en Durata- elektrod. För dom är det livsviktigt att produkterna fungerar som de ska. Men nu har två män dött i Sverige, båda med en Current-dosa och en Durata-elektrod.

Förutom Alexander, avled en man i Umeå 2011 när hans hjärtstartare gick in i nollställningsläge och stängde av sig. Tillverkarens teori var att det berodde på elektrodproblem.

Dosan stängde av sig

Abbotts analys av Alexanders Amprazis dosa visade att även hans ICD hade gått in i nollställningsläge istället för att chocka honom. Men företaget kan inte med säkerhet säga varför dosan stängde av sig. I ett mejl till Hanna Mossfeldt skriver Abbotts svenska försäljningschef att den mest sannolika orsaken är att elektroden hade någon typ av defekt.

Hjärtläkaren Fredrik Gadler är ansvarig för ICD-och pacemakerregistret som för statistik över de medicintekniska implantat som används vid hjärtrytmrubbningar i Sverige. Han menar att både Current-dosan och Durata-elektroden har en förhöjd felfrekvens jämfört med liknande produkter från andra tillverkare.

Han är kritiskt till att vården och Alexander Amprazis familj nu har lämnats i limbo eftersom Abbott inte kan ge ett säkert svar på varför Alexanders hjärtimplantat inte fungerade som de skulle.

– Ja vi vet inte vad som hände egentligen. Vi vet inte om det här kan hända andra patienter. Det är djupt otillfredställande, säger Fredrik Gadler.

Abbott vill inte svara

Abbott ställer inte upp på en intervju med SVT Nyheter och svarar inte på våra frågor om Alexanders fall. Företaget skickar istället ett mejl med ett uttalande i vilket de skriver att Current-dosornas och Durata elektrodernas prestandadata i åratal har bekräftat deras hållbarhet och långa livslängd.

– Det gör mig skitförbannad att det här företaget säljer de här produkterna. Det handlar inte bara om Alexander utan även om alla andra som går runt med de här i kroppen, säger Hanna Mossfeldt.

Hon vill att Abbott tar på sig ansvaret för det som hände Alexander och att företaget ser till att inte fler patienter riskerar att skadas eller dö. 

Kan du leva med att kanske aldrig kanske få en förklaring till varför Alexs hjärtstartare inte chockade honom och räddade hans liv?

– Jag vill ju gärna ha en förklaring. Om de inte reder ut vad det som har hänt hur ska man då kunna veta att det inte händer fler? Jag tycker att det är oacceptabelt, säger Hanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.