Fyra sätt att bli av med mynt som snart blir skrot

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt och krångligt att bli av med mynt som blir ogiltiga 30 juni 2017. SVT Nyheter guidar i hur du kan göra för att lyckas med det.

Nu är det bara en dag kvar tills de gamla 1-,2- och 5-kronorna blir ogiltiga och inte längre går att handla för.

Man kommer fortfarande ha möjlighet att växla in mynten till och med 31 augusti, men efter det betraktas de gamla mynten som skrot och lämpligast lämnas de till återvinningen och sorteras som metallskrot.

LÄS MER: Här är mynten och sedlarna som blir värdelösa i sommar

Kan innebära avgifter

Lättast växlar man in mynten på ett bankkontor eller i en butik med myntmaskin. Riksbanken rekommenderar att man tar med sig en näve varje gång man går hemifrån och försöker handla upp dem.

LÄS MER: Svenskarna kan gå miste om miljarder när gamla mynt blir ogiltiga

I december 2016 räknade Riksbanken med att de svenska hushållen i genomsnitt har 514 kronor i de gamla mynten hemma. Bankerna har också utökat antal kontor som tar emot mynt för att underlätta för kunderna. Däremot kan det innebära avgifter att växla in pengar både på bank och i butik. När Svensk Handel dessutom råder sina medlemmar att begränsa hur många mynt kunderna ska få betala med i butik blir alternativen färre.

LÄS MER: SVT testar: Så dyrt är det att växla in gamla mynt

Med hjälp av myntkartan.se kan man hitta den närmaste banken, butiken eller växlingskontoret som har myntmaskiner. Riksbanken som administrerar myntutbytet har däremot ingen kassaservice, det går heller inte att skicka mynt till Riksbanken som inte löser in mynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.