Foto: TT

785 islamistiska extremister i Sverige – så många är kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

De utgör det största terrorhotet i Sverige. Nu visar en ny rapport, som bygger på data från Säpo och Polismyndigheten, att 785 personer kan kopplas till de islamistiska extremistmiljöerna. Majoriteten är födda utomlands och mer än var tionde person är en kvinna.

– Islamistisk extremism kan finansieras genom brottslig verksamhet, säger kriminologen Christoffer Carlsson.

I går rapporterade SVT Nyheter om svenska vänster- och högerextremister. I dag fokuserar vi på den enskilt största miljön inom våldsbejakande extremism – den islamistiska.

Det är sedan tidigare känt att individer ur vit makt-miljön har anslutit sig till konflikten i Ukraina. Samtidigt är Sverige ett av de länder som har haft flest konfliktresenärer till Syrien och Irak per capita. Islamistisk extremism ligger också bakom två svenska terrordåd i närtid, som båda skedde på Drottninggatan i Stockholm.

Rapport om gängkriminella och extremism

– Den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortfarande det största hotet när det gäller terrorattentat i Sverige, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

785 personer kopplas till islamistisk extremism

Rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet”, som ger en unik inblick i svenska extremistmiljöer, bygger på uppgifter från Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Enligt den kan 785 personer kopplas till den islamistiska miljön. Det kan jämföras med 575 personer sammantaget i vit makt-miljön och den autonoma vänstern (382 respektive 193).

Säpo har tidigare uppskattat antalet islamistiska extremister  i Sverige till 2 000 personer. I den här rapporten ingår dock bara centrala individer vilket gör att mörkertalet kan vara stort. Det gäller såväl islamister som höger- och vänsterextremister.

– Antalet individer som finns inom de våldsbejakande extremistiska miljöerna i Sverige har ökat väsentligt under senare år. Vi har gått från att tala i termer av hundratals till tusentals. Det här är en utveckling som pågått under närmare tio år och även om det rör sig om ett fåtal personer, sett till hela samhället, så är det förstås oroväckande att antalet personer som tycker det är rätt att begå brott i syfte att ändra samhällsordningen ökar, säger Ahn-Za Hagström.

”Sammanhållningen stor i islamistiska miljön”

Till skillnad från vit makt-miljön och den autonoma miljön, som ofta är baserade kring organisationer som NMR och AFA, är den islamistiska miljön betydligt mer löst sammansatt i informella nätverk och grupperingar.

– Den är därmed mer flyktig och relationsbaserad, snarare än organiserad. Sammanhållningen är dock ganska stor, Christoffer Carlsson, kriminolog och medförfattare till rapporten.

Sju av tio av de islamistiska extremisterna har varit misstänkta för brott och då oftast våldsbrott.

Islamister i siffror

  • 19 år är typåldern för en islamistisk extremist
  • 86,5 procent är män, 13,5 procent kvinnor.
  • 43,3 har gått gymnasiet
  • 9,4 procent har högskoleutbildning
  • 71,7 procent är födda utomlands
  • 26,4 procent är födda i Sverige och har en eller två föräldrar som är födda utomlands.
  • 1,9 procent är födda i Sverige och har två föräldrar som är födda i Sverige.

– Det är ju knappast världsomvälvande. Snarare tvärtom, precis som när det gäller den höga andelen inrikes födda i vit makt-miljön. Att det ser ut så beror på de förutsättningar kring vilka miljöerna organiseras, säger Christoffer Carlsson om andelen utrikesfödda i gruppen.

13,5 procent är kvinnor, förvånar det dig?

– Inte särskilt, egentligen, om man betänker att ungefär en av fyra konfliktresenärer till Syrien och Irak faktiskt var kvinnor.

”Kan finansieras genom brottslig verksamhet”

Enligt rapporten är den islamistiska miljön mindre psykiatriskt belastad än övriga typer av extremister (22,9 procent har erhållit en diagnos), något som kan bero på det stora antalet utrikesfödda. Här kan det alltså finnas ett mörkertal. 6,1 procent har haft någon form av drogproblematik men endast 1,1 procent har haft alkoholproblem.

Samtidigt överlappar islamistisk extremism många andra typer av organiserad brottslighet. I rapporten intervjuas avhoppare och resultatet tyder på två saker, enligt Christoffer Carlsson.

– Dels att islamistisk extremism kan finansieras genom brottslig verksamhet, exempelvis rån eller häleri, som innefattar länkar till andra brottsliga aktörer. Dels att individer i de här miljöerna tidigare varit aktiva i olika former av kriminella nätverk. Långt ifrån alla, men en del.

Det här är den typiske islamistiska extremisten (enligt rapporten)

  • Han är en ganska ung man, runt 20 år.
  • Med drygt 70 procents sannolikhet är han född i utlandet och är han inte det har han nästan garanterat föräldrar som är det.
  • Han är i genomsnitt något mindre välutbildad än individerna i den autonoma miljön, men mer välutbildad än de i vit makt-miljön.
  • Han har i jämförelse med andra extremistmiljöer mindre sannolikt en dokumenterad psykisk ohälsa.
  • Han har sju fall av tio misstänkts för brott, oftast ett våldsbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rapport om gängkriminella och extremism

Mer i ämnet