SVT har tagit del av en unik databas som visar de verkliga matinköpen hos ett stort antal svenska kommuner och landsting.
Datan visar att flera produkter som traditionellt produceras här hemma, har svårt att slå sig igenom vid inköpen. Här är några exempel:
- Av potatisen är bara varannan svensk.
- Av morötterna är bara 16 procent odlade i Sverige.
- Av de äpplen som serveras på skolor och äldreboenden är 96 av 100 importerade.
- Bara var fjärde kycklingfilé har svenskt ursprung, och mindre än var femte fläskkotlett.
Regeringen har sedan flera år en vision om ”Matlandet Sverige”, som ska främja den svenska matproduktionen. Men SVT:s unika siffror visar att man har en lång väg att gå när det gäller den offentliga maten – även för varor med stark inhemsk förankring.
Svårt för svenska bönder
Samtidigt som svenska kommuner och landsting köper in mat för miljardbelopp varje år, fortsätter svenska bönder att lägga ned sina verksamheter. På vissa håll utspelas dessa trender praktiskt taget vägg i vägg.
Skånska Bjuv är en lantbrukskommun. Pensionerade bonden Nils Nilsson berättar att det en gång i tiden var omkring 50 heltidsbönder i trakten.
– Nu är det väl tre som är kvar, säger han.
Själv har han lämnat över gården till brorsonen, som dock valt att göra sig av med djuren. Besättningen på 35 kor gav mjölk och blev till köttfärs, men brorsonen trodde inte att verksamheten skulle ge någon lönsamhet.
”Köper gärna mer”
Kommunens upphandlare berättar att omkring 40-50 procent av den kommunala maten är svensk, däremot inte lokalproducerad.
– Vi skulle gärna köpa in mer, säger Carleric Bergqvist, upphandlingsansvarig.
Thomas Olsson som får sin mat serverad på äldreboendet, skulle gärna se mer lokalproducerad mat.
– Då litar man på bonden. Om han gör nåt fel så går djungeltelegrafen. Det blir inget okänt man får på tallriken.
Fakta
SVT granskar maten i kommuner och landsting, tipsa oss på matvalet@svt.se, 08-784 00 00 eller delta i diskussionen i sociala medier #matvalet