SVT Nyheter har kartlagt den svenska desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Här är några av de mest tongivande aktörerna:
”Abou Anwar”
Egen företagare, har bott i Sverige i drygt 30 år. Har ett starkt personligt engagemang i frågan. I en livesändning på Tiktok har han uppmanat en pappa att ”ta tillbaka sina barn eller bli martyr”. Hävdar själv att han inte uppmanar till våldshandlingar.
– När folk pratar om hot, då stoppar jag på en gång, säger han.
Hör ”Abou Anwar” svara på frågor från SVT:s reporter i klippet ovan.
Mamman
Driver organisationen Family United tillsammans med en annan förälder som har fått sina barn omhändertagna. Organiserar bland annat demonstrationer och driver opinion i sociala medier. Hävdar att barn kan bli omhändertagna bara för att de har rufsigt hår eller ketchup på tröjan. Hon säger till SVT Nyheter att ingen av ”oss frontfigurer” som är drivande i frågan har uppmanat till våld, utan att de bedriver en ”kamp för att rädda barn från socialtjänstens klor”.
Göteborgaren
Har en Youtubekanal med över en halv miljon följare. Han har varit en framträdande gestalt sedan kampanjen drog igång i våras, då en av hans videos med en desperat pappa fick internationell spridning. Har fortsatt att intervjua och sprida upprivna föräldrars berättelser om barn som tagits av socialtjänsten. Nyligen reste han utomlands för att intervjua släktingar till en man som uppges ha tagit livet av sig efter att hans nio barn omhändertagits.
Pappan
Har fått flera barn omhändertagna av socialtjänsten. Familjens fall blev en del av desinformationskampanjen och har lyfts återkommande under året i både svenska livesändningar och på utländska plattformar. Mannen har själv över 10 000 följare på Tiktok och deltar frekvent i livesändningar med personer inom rörelsen.
Facebook-gruppen
Barnens rättigheter Mina rättigheter har nära 30 000 medlemmar. Drivs och modereras av personer som har fått anhöriga omhändertagna och som även deltar i demonstrationer. Gruppens syfte är att uppmärksamma vad de kallar ”socialens maktmissbruk”. Många av inläggen och kommentarerna handlar om hur barn kidnappats från sina familjer. Har också ett Tiktok-konto som når ut till tusentals användare.
Har du tips? Hör av dig till SVT Nyheters granskande reportrar.
LVU – det här gäller vid omhändertagande av barn
LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) ger samhället genom socialtjänsten möjlighet att skydda barn och unga som är under 21 år.
För att ett omhändertagande ska vara aktuellt måste det finnas en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas. Våld eller kränkande behandling från familjen är ett exempel. Det kan också handla om att barnet själv utsätter sig för fara.
Religion är inte grund för ett omhändertagande.
När socialtjänsten utreder ett barns behov av stöd och skydd ska arbetet utgå ifrån vad som är bäst för barnet.
Om ett barn behöver skyddas akut och vårdnadshavarna inte lämnar sitt samtycke kan socialtjänsten besluta om ett omedelbart omhändertagande. Socialnämnden kan ta hjälp av polisen vid omhändertagandet, men bara om det verkligen behövs.
Domstolen avgör sedan om socialnämndens beslut ska gälla. Föräldrar kan överklaga beslut om tvångsvård av deras barn.
Både barnet och vårdnadshavarna har rätt till offentligt biträde.
Tvångsvården ska upphöra så fort den inte längre behövs. Beslutet ska omprövas av socialnämnden minst var sjätte månad.
Källa: Socialstyrelsen