Adam, 25, berättar för SVT Nyheter om sina svåra år med psykisk sjukdom. Foto: Tim Ekendahl / SVT

Adam, 25, mådde psykiskt dåligt i tio år – utan att få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

25-årige Adam började må psykiskt dåligt redan i femte klass. Det skulle dröja nästan ett decennium innan han fick hjälp, då hade det redan gått så långt att han börjat fundera på självmord.

Det började i skolan med de magkramper som drabbade Adam flera gånger i veckan. Han gick då i femte klass, och berättade om problemen för sin lärare.

– Det slutade med att jag fick gå till bliblioteket och ligga på rygg med benen uppåt i ett par timmar tills det gick över. Sedan fortsatte jag med det minst ett halvår, att ha de där kramperna och gå till biblioteket och jag tänkte bara att ”det är väl så det är”.

Val 2018 – #dinröst

Förlorade sin mamma tidigt i livet

Allt fler unga i Sverige mår psykiskt dåligt i dag, och Adam är en av dem som drabbats. Fram till för några år sedan var hans liv kantat av psykisk ohälsa:

– Jag hade det ganska tufft, men jag hade inga ord för det, så jag kunde inte benämna det jag kände, och eftersom jag var barn hade jag inga referensramar. Jag tänkte att det var normalt att jag grät mig till sömns lite då och då.

Adam hade mist sin mamma tidigt i livet och mådde inte bra. Det psykosomatiska magonda övergick i andra psykiska symptom genom åren, men ingenstans upplevde han att han fick den hjälp han behövde.

– Till slut blev det så att jag inte åt och inte kom upp ur sängen, hela min verklighet var splittrad och jag fick panikattacker. Jag kände mig väldigt väldigt splittrad.

Räddningen kom efter självmordsförsök

Vid 22 års ålder blev Adam riktigt dålig och fick självmordstankar.

– I slutet kunde jag knappt prata på grund av ångest. Mina kompisar undrade varför jag hade slutat prata och var jätteledsna. Till slut blev jag hjälpt till akuten och hamnade i slutenvårdspsykiatrin.

Adam i sitt kök i Majorna, Göteborg. Foto: Tim Ekendahl / SVT

Adam tänkte att han skulle ge vården en chans, men det första som hände när han kom dit var att han fick veta att de skulle sommarstänga om en vecka. Då gav han upp hoppet om att få hjälp och sa att han mådde bra.

– Då släppte de ut mig.

För Adam kom räddningen, efter ett självmordsförsök, i form av en sköterska på en psykavdelning som äntligen såg honom och faktiskt frågade hur han mådde.

– Jag fick en panikattack när jag kommit in på avdelningen. Då såg hon mig och frågade hur jag mådde och tog mig åt sidan. Det är en av de första gångerna vuxenvärlden frågat hur jag mådde. Och jag tänkte: Shit! Hon bryr sig!

Hoppas på jobb inom psykiatrin i framtiden

Adam fick förtroende för sköterskan och återfick hoppet. Det här gjorde att allting vände för Adam och när han kom så småningom gick ut i världen igen, så mådde han bra.

– Det kändes nästan absurt, att jag kunde må bra!

I dag, några år senare, är Adam aktiv i föreningen Tilia, Tillsammans för ungas psykiska hälsa, och pluggar för att bli sjuksköterska.

Han hoppas kunna jobba inom psykiatrin i framtiden och göra den skillnad för andra som den sjuksköterska han träffade gjorde för honom.

– Jag skulle säga att hon var med och räddade mitt liv. Absolut var det så.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Till dig som är under 18 år:

Rädda Barnens stödlinje

Tel: 0200-77 88 20. Alla dagar kl 15-18.

Hemsida

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111

Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50

Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis 

Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-22.00 och helger klockan 14.00-18.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

För dig över 18 år:

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Hjälplinjen – har öppet mellan kl 13.00 och 22.00 alla dagar.

Telefon: 0771-22 00 60

Hemsidan hittar du här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 dygnet runt 

Chatten nås via mind.se

Jourhavande Medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-06.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 08-34 58 73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet