Claes Borgström var advokat i många uppmärksammade brottmål, bland annat var han försvarsadvokat åt Thomas Quick.
Han var även målsägarbiträde åt de två kvinnorna i fallet med våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Borgström blev Sveriges förste manlige jämställdhetsombudsman 2000, en post han hade fram till 2007.
Året därpå blev han talesperson i jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. I november 2013 lämnade han S för att gå med i Vänsterpartiet.
V-ledaren Sjöstedt: ”En kämpe för feminism”
”Claes Borgström är död – jag kommer att sakna honom. Alltid lika vänlig och nyfiken. En kämpe för feminism och mänskliga rättigheter”, skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter efter beskedet.
Advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström drev mellan 2007 och 2014 en advokatbyrå tillsammans med Borgström. I ett inlägg på Instagram skriver han om sorgen efter vännen:
”Min tidigare kollega, mentor och nära vän har idag avlidit. Det känns oerhört sorgligt. Claes var en av Sveriges bästa advokater i många år. Han var också en människa som var väldigt intelligent, empatisk och som jag har haft många roliga och intressanta samtal med.”
”Klok och empatisk humanjurist”
Juristkollegan Mårten Schultz skriver på Twitter: ”Jag tyckte mycket om Claes. Han var peppig mot mig som ung jurist och vi hade under vissa perioder mycket kontakt. En klok och empatisk humanjurist. Han kommer att vara saknad”.
Thomas Bodström uppger för SVT att Borgström avled i covid-19. Claes Borgström blev 75 år.
Claes Borgströms gärning
Claes Borgström var under flera årtionden en av Sverige mest kända försvarsadvokater.
För många svenskar blev Claes Borgström känd i sin roll som expertkommentator i Sveriges Radio när Christer Pettersson stod åtalad för mordet på Olof Palme.
Bland de mest kända målen där Borgström var delaktig som försvarare finns flera av mordrättegångarna mot Thomas Quick. Borgström var även målsägarbiträde åt de två kvinnor som anklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange för sexuella övergrepp.
Under åren 2000-2007 var Claes Borgström jämställdhetsombudman (jämo).
2008 utsågs Claes Borgström till Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor. Parallellt fortsatte Borgström att arbeta som advokat och försvarade bland annat en av de två pojkar som fälldes för det uppmärksammade Sturebymordet. Han representerade även konstfackseleven Anna Odell som åtalades för falskt alarm då hon spelade psykiskt sjuk.
Inför valet 2014 lämnade han Socialdemokraterna för att i stället verka inom Vänsterpartiet.