Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ilhan Aydin, försvarsadvokat, och Hans Ihrman, åklagare. Foto: SVT

Advokat ifrågasätter skottlossning – nu inleds rättegången mot PKK:s påstådda utpressare

Uppdaterad
Publicerad

Han står åtalad för att med våld ha försökt att samla in pengar till terrorklassade PKK. Men mannens advokat är kritisk till utredningen – han anser att det inte finns bevis för att en påstådd skottlossning ska ha ägt rum.

Under måndagen inleddes rättegången mot en man i 40-årsåldern som står åtalad för att ha försökt driva in pengar till PKK genom att utpressa en krögare i Stockholm.

Den åtalade mannen anlände till häktet iförd kriminalvårdens gröna kläder. Åklagaren yrkar på livstids utvisning.

– Hans försök att samla in pengar ska ses som ett led i en större verksamhet, sa åklagare Hans Ihrman.

Åklagaren: PKK drar in miljoner euro i Europa årligen

Ihrman lade fokus på att beskriva PKK samt den stora indrivningsverksamhet i Europa som, enligt flera rapporter som åklagaren hänvisade till, årligen drar in miljontals euro till PKK.

– Europa är en plattform för finansieringen som är helt väsentlig för organisationen, sa Ihrman.

Ett av åklagarens viktigaste bevis är de dokumenterade möten som den åtalade har haft med en utpekad PKK-höjdare som påstås vara ansvarig för organisationens verksamhet i Skandinavien.

Bland bevisen finns också bilder på två kvinnliga självmordsbombare som utförde ett terrordåd i Mersin, Turkiet, i september 2022. Bilderna återfanns i den åtalades bil.

Advokaten kritisk till utredningen

Mannens advokat är kritisk till delar av utredningen, även om hans klient erkänner att han besökt den aktuella restaurangen.

– Det har inte förekommit några hot eller tal om pengar. Och min klient har inte nämnt PKK:s namn, sa advokat Ilhan Aydin.

Mannen förnekar medlemskap i PKK. De flaggor som polisen beslagtagit ska symbolisera lagliga partier i Turkiet.

– Min klient sympatiserar med PKK:s politiska kamp för kurders rättigheter, men stödjer inte organisationens väpnade kamp.

Det var i januari som den åtalade mannen ska ha avlossat ett skott i luften i samband med den påstådda indrivningen. Aydin är kritisk till även den här delen av utredningen.

– Det har inte gjorts någon teknisk undersökning utanför restaurangen och det finns ingen teknisk bevisning om att ett vapen ska ha avlossats.

Rättegången fortsätter under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.