• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Börsraketen backar från mångmiljonlöftena: ”Kommer inte att infrias” under året

Uppdaterad
Publicerad

Börsraketen Aegirbio skulle sälja covidtester för minst 900 miljoner under året. Men efter SVT:s granskning har beskeden ifrågasatts, och nu kommer ett nytt budskap: man kommer inte att kunna genomföra den utlovade försäljningen under 2021.

Tidigare hette det att kontrakten var ”vattentäta”.

Under sommaren rusade Lundaföretaget Aegirbios aktie efter flera pressmeddelanden om stora försäljningsframgångar – framför allt av covidtester för 900 miljoner till Asien. Försäljningen skulle gå via Aegirbios partnerbolag Nowmed i Gävle.

Men i oktober avslöjade SVT kopplingar mellan Nowmed och personer i en stor härva med misstänkta momsbedrägerier. Aegirbio startade en egen granskning som ledde till att man bröt med Nowmed.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Nu har Aegirbio haft ett eget möte och tecknat en egen ”överenskommelse” med det bolag i Thailand som Nowmed haft mångmiljonavtalen med. Och nu kommer ett nytt besked.

”De volymer och de leveranstidpunkter på den asiatiska marknaden som AegirBio tidigare kommunicerat efter ordrar från sin tidigare distributör NowMed, kommer inte att infrias under innevarande räkenskapsår. En ny plan för leveranser förhandlas nu med den thailändske distributören”, heter det i ett pressmeddelande.

Beskrevs som ”vattentäta”

Aegirbios vd Martin Linde, som sjukskrev sig efter SVT:s avslöjande, har flera gånger intygat att han kontrollerat Nowmeds kontrakt. Till Dagens industri har han beskrivit avtalen som ”vattentäta”.

I början av oktober meddelade Linde dock att Aegirbio bara sålt drygt en miljon tester till Asien via Nowmed. Aegirbio hade inte fått någon betalning i förskott.

– Vi har fått betalt för en del av det vi levererat, resten är på gång. Det är fakturerat, sa Linde till SVT.

När Aegirbio bröt med Nowmed skulle man ta över de asiatiska kontrakten själva. Men man måste också kontrollera dem för att ”säkra volym, destinationer, avrop på orders och tid för leverans”.

”Vattentäta” kvarstod

Aegirbios tillförodnade vd Patrik Elfwing förklarade i förra veckan för SVT att det handlade om ”stora och komplexa affärsupplägg med att stort antal detaljer och villkor”. När SVT frågade om bedömningen kvarstod att kontrakten var ”vattentäta” så svarade Elfwing: ”Tills inget tyder på motsatsen kvarstår bedömningen.”

Nu meddelar man alltså att mångmiljonlöftena inte kommer att infrias under året.

”En ny plan för leveranser förhandlas nu med den thailändske distributören”, skriver Aegirbio.

Aegirbio har avböjt en intervju med SVT. Bolaget har i dag över 23 000 aktieägare.

Dagens nyhet är inte det enda exemplet på hur budskapen svängt kring börsraketen Aegirbio under året (se faktaruta).

Läs mer: Affärsmannen bakom jättekontrakten – SVT söker svar i Bangkok

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Bakgrund: Så har beskeden svängt kring börsraketen

På flera punkter har Aegirbio och bolagets partners lämnat motstridiga besked under hösten.

Samarbetet med Nowmed

  • Den 7 oktober hade Aegirbios vd fullt förtroende för partnerbolaget Nowmed och jättekontrakten med Asien.
  • Den 26 oktober, efter SVT:s avslöjande, meddelade Aegirbio att man avslutade samarbetet med Nowmed och ”med omedelbar verkan” skulle ta över kontrollen av de löpande affärerna i Sverige.
  • En vecka senare meddelades dock att samarbetet fortsatte. Aegirbios styrelseordförande Anders Ingvarsson skriver till SVT att man ”låter Nowmed leverera till kund under det att vi sätter upp detta i egen regi, vilket förväntas vara klart under innevarande månad.”

Samarbetet med fraktbolaget

  • SVT:s granskning visade att det fraktbolag som Nowmed anlitat för att transportera Aegirbios covidtester hade startats av personer från den så kallade mobilhärvan.
  • De inblandade hävdade först att de personerna lämnat bolaget långt före samarbetet med Nowmed, men att ändringen fördröjts av Bolagsverkets handläggningstider. Men SVT:s granskning visade att det inte stämde.
  • Efter avslöjandet hette det att samarbetet avbröts, men fraktbolaget skulle slutföra de transporter som var på gång. Detta arbete kom dock fortsätta i över en månad, och slutfördes enligt fraktbolaget först i förra veckan.

Företaget i nyemissionen

  • Aegirbio meddelade i september att man gjort en riktad nyemission för att få pengar till ett planerat förvärv. När SVT intervjuade Aegirbios vd Martin Linde den 7 oktober intygade han att han kontrollerat de fyra bolagen i emissionen.
  • I ett av dessa bolag satt också en person med koppling till mobilhärvan, vilket Martin Linde inte sade sig känna till. När han kontrollerat uppgifterna uppgav han att han blandat ihop bolagets namn med ett annat bolag.
  • Enligt styrelseordföranden Anders Ingvarsson har dock relationen till emissionsbolaget inte påverkats av Aegirbios interna utredning.

Uppdelningen av intäkterna

  • Aegirbios vd har sagt att att ersättningen till Nowmed varit borträknad från de mångmiljonintäkter som beskrivits i Aegirbios positiva pressmeddelanden – att de 900 miljonerna skulle gå till Aegirbio och att Nowmeds kommission ”läggs på toppen”.
  • Men när SVT de gångna veckorna frågat tillförordnade vd:n Patrik Elfwing har han inte velat bekräfta beskrivningen. ”Det gemensamma ordervärdet är 900 miljoner såsom tidigare kommunicerats. Fördelningen av intäkterna kan vi inte kommentera.”

Svenska motgångar

  • Aegirbio fick i somras nobben av Läkemedelsverket när man sökte dispens för att sälja sitt covidtest för hemmabruk. Bolaget överklagade beskedet utan framgång – men på grund av ”ett missförstånd” berättade man aldrig om motgångarna för aktieägarna.
  • I somras förkastades också Aegirbios covidtest i en stor upphandling som gjordes för Sveriges kommuner och regioner av upphandlingsbolaget Adda. Enligt Adda klarade man inte ett krav som gällde oberoende och allmänt tillförlitliga utvärderingar med minst 1000 individer.
  • När SVT frågar hur Aegirbio ser på den missade motgången, och varför man inte heller berättat om den i ett pressmeddelande, så svarar tillförordnade vd:n Patrik Elfwing att ”Det var ingen stor händelse. Enbart 3 av cirka 30 anbudsgivare, fick ett avtal”.
  • Det totala behovet bedömdes i upphandlingen uppgå till 200 miljoner tester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet