Den aktuella chefen säger att han välkomnar en utredning. Foto: Erik Simander/TT

AF-tjänst för nyanlända bröt mot lagen – hög chef anmäls efter advokatutredning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen anmäler en av sina högsta chefer till Statens ansvarsnämnd. En utredning från en advokatbyrå visar att chefen kan ha brutit mot lagen i samband med den kritiserade tjänsten Jobskills. Tjänsten, som ska hjälpa asylsökande hitta arbetsgivare, har i i flera reportage granskats av SVT.

Jobskills är en webbsida där nyanlända asylsökande kan skriva in sina kompetenser och komma i kontakt med arbetsgivare. SVT:s granskning 2018 visade bland annat att tjänsten kunnat användas för flyktingspionage, och att Arbetsförmedlingen trots interna beslut aldrig utredde om tjänsten över huvud taget var laglig – förrän efter SVT:s reportage.

När SVT börjat ställa frågor stoppades Jobskills tillfälligt, och den juridiska utredningen gjordes. När Jobskills öppnades på nytt var det med kraftiga begränsningar – bland annat att tjänsten inte får användas av vanliga arbetsförmedlare.

Kritiserade satsningen Jobskills

”Svår bedömningsfråga”

Arbetsförmedlingen fick också in en anmälan via sitt så kallade visselblåsarsystem, om att den ansvarige chefen Erik Sandström skulle ha brutit mot lagen i samband  med sjösättningen av Jobskills. Eftersom Erik Sandström har en topposition inom myndigheten har man låtit en extern advokatbyrå utreda anklagelserna. Den utredningen är nu klar.

Den visar att Jobskills vid lanseringen inte var förenlig med offentlighets- och sekretesslagen, eftersom Arbetsförmedlingen inte prövade om de enskilda användarna skulle utsättas för en risk om deras uppgifter blev kända för arbetgivare – till exempel genom just flyktingspionage.

Det är samtidigt, enligt advokatbyrån, en låg sannolikhet att någon enskild drabbats, och även osäkert i vilken utsträckning den ansvarige chefens beslut att öppna tjänsten för arbetgivare, är straffbar. Av det sistnämnda skälet väljer Arbetsförmedlingen nu att anmäla Erik Sandström till Statens ansvarsnämnd för att få frågan bedömd.

– Detta är en svår bedömningsfråga där vi anlitade en extern granskning för vägledningen. När de nu kommer fram till att det är oförenligt med offentlighet- och sekretesslagen och att det är osäkert om det är brottsligt går det inte att utesluta skälig misstanke om brott mot tystnadsplikten och då är myndigheten skyldig att anmäla ärendet, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i en kommentar på myndighetens sajt.

”Välkomnar en utredning”

Erik Sandström själv uppger att han välkomnar prövningen.

– I grunden handlar det här ärendet om det har varit tillräckligt tydligt för användarna att deras CV delas med arbetsgivare. Dessa frågor är viktiga och jag välkomnar därför en utredning och berättar gärna för nämnden om hur vi arbetade med lanseringen av Jobskills, säger Sandström enligt Arbetsförmedlingens webb.

SVT Nyheter har sökt Arbetsförmedlingen och de berörda personerna för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet