I början av pandemin kunde Världshälsoorganisationen WHO förutse det läge vi är i idag, alltså att kring hälften av världens vaccin har reserverats åt bara en sjättedel av världens befolkning.
Med Coxax-programmet ville man försäkra att åtminstone en femtedel av världens befolkning skulle få vaccin under nästa år. Till Covax hör största delen av världens länder, men inte Ryssland och USA, och via programmet finansieras både forskning och tillverkning av vaccin.
Kenyanske Joseph Murage förlorade sin farbror i covid-19 för bara ett par veckor sedan, men han kommer ändå inte att ställa sig längst fram i kön när vaccinet väl kommer.
– Även om vaccinet är bra så är jag egentligen glad att Afrika får det lite senare, för då hinner vi se vad det kan ha för negativa effekter och fixa dem före vi får det, säger han.
Opålitlig elektricitet
Kenya har beställt 24 miljoner doser vaccin för sina 50 miljoner invånare, och de första väntas anlända i januari. Under året hoppas man med hjälp av Covax kunna vaccinera en femtedel av befolkningen. Men det finns logistiska utmaningar.
Eltillförseln är inte pålitlig ens i huvudstaden Nairobi, och det vaccin som nu används i EU måste förvaras i -70 grader. Det gör att det inte är lämpligt att användas i Kenya,
Läkaren Billy Lantey ser ändå inte logistiken som ett problem. Han är bekymrad över att det helt enkelt inte finns vaccin.
– Vi riskerar hamna i en situation där en del får vaccin medan andra tvingas vänta.
Joseph Murage ser det också som en klassfråga.
– Vi lever i en kapitalistisk värld, de som har pengar kommer att resa ut från landet för att få vaccinet om det inte går att få här, jag vet en del som redan har gjort det.
Ny president ger hopp
En utmaning för Covax-programmet är att det fortfarande saknar en stor del av den finansiering som skulle krävas. Också Sverige deltar i programmet via EU-finansiering, men både Ryssland och USA är utanför.
Med presidentbytet i USA i januari finns det ändå hopp om att också USA går med.