Påsken står för dörren och den som hoppats på billigare mat till påsk kan komma att bli besviken.
Bland de påskvaror som SCB har tittar på har de flesta stigit mer i pris än andra livsmedel.
I februari i år var de genomsnittliga priserna på livsmedel 0,9 procent högre än i februari förra året men påskvarorna har alltså stigit ännu mer, visar SCB:s konsumentprisindex (KPI).
Äggpriserna ökar mest
Påskbordets huvudråvara, äggen, ser inte ut att hamna på kampanjpris i år. Äggpriserna har nämligen ökat med närmre 48 procent om man räknar tre år tillbaka.
– Äggpriserna brukar sjunka runt påsk, men frågan är från vilken nivå det blir i så fall, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
Enligt branschorganisationen Svenska Ägg äter vi 70 miljoner ägg i Sverige under påsken och ännu är produktionen inte helt återställd sedan det stora salmonellautbrottet i fjol hos landets största äggproducent.
Dyrare lax, sill och choklad
Lax och sill har ökat mest i pris efter äggen, jämfört med februari i fjol.
– Räknat tre år bakåt har både lax och sill ökat med ungefär 30 procent i pris. Samtidigt är sill den påskprodukt som sjunkit mest i pris under själva påskmånaden de senaste tre åren.
Påsken är en riktig godishögtid och i godishyllan är det chokladen som har stigit mest i pris jämfört med övrigt godis det senaste året. Men om man tittar på prisökningen de senaste tre åren har godis ökat mer i pris.
Kycklingen är billigare
När det kommer till prissänkningar finns det bara en vara vars pris tydligt har sjunkit.
– Den enda påskmaten som tydligt minskat i pris jämfört med förra året är kyckling, säger Carl Mårtensson.
Prisutveckling på påskmat
Förändring i pris senaste året (senaste tre åren).
- Ägg: 11,6 % (47,7 %)
- Gravad/rökt Lax: 9,6 % (31,3 %)
- Sill: 8,2 % (29,9 %)
- Choklad: 6,9 % (24,6 %)
- Kaviar: 6,3 % (25,2 %)
- Potatis: 4,4 % (29,9 %)
- Godis: 4,2 % (23,8 %)
- Lammkött: -0,1 % (26,5 %)
- Kyckling: -5,1 % (25,2 %)