Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Brukade ta fem timmar”. Hör hur tre personer använder chat GPT – varje dag – på jobbet. Och hur går det egentligen när reportern försöker få AI-boten att avsluta inslaget?

Så använder svenskarna textroboten Chat GPT på jobbet: ”Utvecklingen går inte att stoppa”

Uppdaterad
Publicerad

AI-utvecklingen går i rasande fart.

En del skyr den nya tekniken – medan andra redan har börjat använda den på jobbet.

– De som inte anammar det här kommer hamna på efterkälken, säger Mattias Rost, lektor i människa-datorinteraktion vid Göteborgs universitet.

Textroboten Chat GPT lanserades av Open AI i november 2022. Antalet användare nådde en miljon redan den första veckan och uppmärksamheten kring det nya AI-verktyget har varit stor. Tjänsten har använts för att skapa dikter, skriva rapportsammanfattningar och artiklar i tidningar.

Mattias Rost, som har sin bakgrund inom programmering, har i stort sett helt gått över till att låta AI-tjänster skriva kod åt honom och han förvånas över att inte fler i hans skrå anammat tekniken.

– Jag tror det beror på att det är bekvämt att göra saker på samma sätt som man alltid har gjort. Det tar ett tag innan man förstår verktyget och hur man kan arbeta på nya sätt, säger han. 

”Finns risker”

En annan som fastnat för den nya AI-tekniken är SO-läraren Anders Enström. För honom har den nya tekniken inneburit att han sparar mycket tid, samtidigt menar han att det finns risker. 

– Om vi inte arbetar källkritiskt med tjänsterna så är det en stor risk. Men det här är en utveckling som inte går att stoppa, säger han.

Även Mattias Rost lyfter fram att människor kan använda Chat GPT på felaktiga sätt:

– Den är till exempel inte tänkt att kunna generera fakta, utan den kan generera språk. Där finns en stor risk om man tror att den kan svara på en massa saker utan att kolla upp faktan själv.

”Branscher förändras”

Men att det finns stora effektivitetsvinningar att göra med den nya chatbotarna menar Mattias Rost är uppenbart. Han tror att människor i många olika branscher kommer att börja använda de nya verktygen i sitt yrke. 

– Det gäller att hänga med. Branscher kommer kanske inte försvinna, men de förändras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.