Redan inför EU-valet var det många som undrade över vilka partier SD kunde tänka sig att samarbeta i EU-parlamentet. Beskedet var dock vänta och se. I kvällens Agenda special upprepade partiets toppnamn Kristina Winberg att SD inte bestämt sig ännu.
En timme senare i Aktuellt 21 tog dock partiledaren Jimmie Åkesson bladet från munnen och gav besked.
– Vi har identifierat två partier som vi vill samarbeta med och det är Dansk Folkeparti och UKIP i Storbritannien. Det är de två som vi kan tänka oss att samarbeta med och går inte det så blir vi sannolikt grupplösa, sade Åkesson i Aktuellt.
Om Winberg och Åkesson inte hade pratat sig samman eller om Winberg svävade på målet för att partiledaren skulle få ge beskedet är oklart.
Miljöpartiets Gustav Fridolin som befann sig i studion under intervjun med Jimmie Åkesson reagerade positivt på att SD inte vill samarbeta med franska Front National och återinvalda EU-parlamentarikern Jean-Marie Le Pen.
– Jag skulle verkligen önska att ingen av de svenska partierna ger inflytande till den mannen som är en av de mest rasistiska och antisemitiska som vi har i europeisk politik, säger Fridolin.
”Le Pen visar på positiv trend”
Så sent som i morse i SVT:s Gomorron ville Jimmie Åkesson inte ge besked om vilken partigrupp SD kommer att tillhöra trots att han pressades av programledaren. Han talade då om en ”intressant utveckling” från Front National.
– Partiledaren Marine Le Pen försöker bryta den stämpel som partiet har haft tidigare och det är positivt, sade Åkesson i morse.
Men ett samarbete med det högerextrema Front National är alltså inte aktuellt för Sverigedemokraterna utan istället vänder man blickarna åt det EU-skeptiska partiet UKIP i Storbritannien och främlingsfientliga Dansk Folkeparti, som båda gjorde succéresultat i sina respektive länder. Dansk Folkeparti blev största partiet i Danmarks EU-val och allt tyder på att även UKIP blir största partiet i Storbritannien.
DF upprörs över SD:s kontakter
Både Dansk Folkeparti och UKIP har båda tagit avstånd från Front National och vägrat samarbeta med det franska partiet. Dansk Folkeparti har även varnat Sverigedemokraterna för att samarbeta med Front National på grund av partiets antisemitiska kopplingar och därför varit tveksamma till ett större samarbete med SD. Men Åkesson trycker på att man har goda relationer med det danska partiet.
– Vi har fört diskussioner i dag och vi har valt dessa partier som vi känner oss bekväma med. Dansk Folkeparti är ju ett parti som vi har en relation med sen lång tid tillbaka. De har gästat våra landsdagar och hållit tal för våra delegater. UKIP har vi inte haft så mycket kontakt med tidigare, säger Jimmie Åkesson.
Dansk Folkeparti ses som något av en förebild för SD – men det danska partiet har upprörts över SD:s kontakter med Front National. Exempelvis hoppade Dansk Folkepartis vice ordförande Søren Espersen av att tala på SD:s landsdagar efter att han fått veta att Front Nationals partiledare Marine Le Pen besökt SD:s kansli i Stockholm, skriver Aftonbladet.
UKIP tveksamma till samarbete
UKIP:s partiordförande Nigel Farage, som också leder den grupp av småpartier på den yttersta högerkanten i Europa-parlamentet där både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna ingår, har tidigare nobbat inviter från SD.
– Mina partikollegor har reservationer kring SD:s ungdomsförbund och kring några av partiets kontakter runtom i Europa, sa Nigel Farage till Svenska Dagbladet tidigare i år.
Men Åkesson låter sig inte avskräckas av britternas och danskarnas tvekan till samarbete.
– För oss handlar det om att det ska vara ett långsiktigt och seriöst samarbete, och då ska vi hamna rätt från början. Och om de på något sätt är tveksamma vill vi ge dem chansen att se vilka vi är och vad vi går för och då har vi tålamod och kan vänta tills vi är välkomna, säger Jimmie Åkesson.
”Grupplösa parlamentariker har ingen makt”
Att SD kan komma att bli grupplösa i Europa-parlamentet är något som Gustav Fridolin reagerade starkt på.
– Det var ju också ett besked till svenska väljare, en grupplös EU-parlamentariker har i princip ingen makt alls. Och det är ju en paradox att ett EU-kritiskt parti som Sverigedemokraterna ska skicka två EU-parlamentariker till Bryssel med hög lön utan att de ska göra något, säger Gustav Fridolin.