De dömda männen vill frikännas medan åklagaren vill att hovrätten skärper straffen. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Åklagare: ”Infiltratören har haft tydliga begränsningar”

Uppdaterad
Publicerad

Under Operation Costa hjälpte polisens infiltratör till att smuggla cannabis till Sverige. Försvaret menar att polisen i operationen gick över gränsen och hävdar brottsprovokation, men åklagaren slår ifrån sig.

– Han har haft tydliga begränsningar om att inte vara för aktiv, säger kammaråklagare Sara Nilsson i Veckans brott. 

Polisens inledde Operation Costa i februari 2017 efter uppgifter om ett nätverk av svenskar i Portugal som misstänktes smuggla narkotika till Sverige. Under täckmantel fick polisen “Ivan” kontakt med en 58-åring och en 40-åring som  pekas ut som nyckelpersoner i en omfattande narkotikahantering.

– Infiltratören ska spela med och ge intrycket att han är villig att begå brott, annars kommer man knappast att anlita honom, säger kammaråklagare Sara Nilsson i Veckans brott.

Veckans brott

”Ett smugglingsbrott utfört av polis”

Infiltratören “Ivan” tackade ja till att smuggla 400 kilo cannabis med lastbil. I februari 2020 nådde lasten Sverige och kort därefter greps 58-åringen och 40-åringen i Portugal. I februari i år startade rättegången mot männen som åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Försvaret menar att polisen använt infiltratören på ett otillåtet sätt.

– Det är en lastbil som tagits fram av polisen och chauffören är kopplad till polisen. Så jag har svårt att förstå att man ska dömas för ett smugglingsbrott som utförts av polisen, säger försvarsadvokat Thomas Martinson. 

Hur jobbar polisen med infiltratörer? Se mer i Veckans brott tisdag 23 februari i SVT1 klockan 21.30 eller i SVT Play

Bakgrund: Detta har hänt

Februari 2017: Infiltrationsoperationen inleds av polisens sektion för särskilda insatser (SSI), uppdraget går ut på att inhämta information kring ett nätverk med svenskar som ska smuggla stora mängder narkotika till Sverige.

Våren 2017: En svensk polis och infiltratör träffar 58-åringen första gången. 58-åringen misstänks ha en koordinerande roll inom nätverket och blir SSI:s initiala målperson.

Maj 2017: Förundersökning inleds av internationella åklagarkammaren.

Sommaren 2017–vintern 2019: Infiltratören och 58-åringen håller fortsatt kontakt, mestadels via telefon och en krypterad app. De möts också ett antal gånger. 58-åringen frågar infiltratören om han vill hjälpa till att transportera narkotika. Polisens målsättning blir att tacka ja till ett sådant erbjudande genom en så kallad kontrollerad leverans. Syftet är att hämta in bevis, kunna beslagta narkotikan samt att kunna följa mottagarna av lasten och eventuellt kunna lagföra organisationens medlemmar i Sverige.

Infiltratören får med hjälp av 58-åringen kontakt med en 40-årig man. Infiltratören erbjuds återigen att transportera narkotika, och planerna konkretiseras.

11 februari 2020: En chaufför (egentligen en infiltratör från den tyska tullen) kör lastbilen till ett lager i Marbella där narkotikan lastas. Färden mot Sverige inleds.

15 februari 2020: En annan svensk polisinfiltratör får betalningen för transporten, 550 000 kronor i kontanter stoppade i en påse, i en kiosk i Uppsala. Lastbilen anländer strax därefter till sin slutdestination i Kungsängen norr om Stockholm. Polisen slår till mot de misstänkta.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet