Swedbank skriver i ett pressmeddelande att Birgitte Bonnesen entledigas som vd och koncernchef för banken.
– De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen, säger Lars Idermark, styrelseordförande för Swedbank, i pressmeddelandet.
Styrelsen utsett nuvarande koncernfinanschef Anders Karlsson till tillförordnad vd och koncernchef för Swedbank.
”De har chansat”
Joachim Dyfvermark är en av de reportrar på SVT:s Uppdrag granskning som avslöjat den misstänkta penningtvätten inom Swedbank.
– Jag tror att Birgitte Bonnesen får sparken på grund sättet som hon har hanterat den här krisen, men också hur hon har agerat före Uppdrag gransknings avslöjande. De har fortsätt häva sin oskuld, trots att man vetat om att det inte stämmer, säger Dyfvermark.
Han säger att Bonnesen har tagit stora risker.
– Jag tror att de har chansat. De stora ägarna har stöttat henne fram tills den punkt då Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia hos Swedbank och åklagaren lägger fram misstankar om grovt svindleri. Man har spelat med dubbla kort och sagt en sak medan verkligheten har varit en annan. Det är ohållbart för vilken vd som helst, säger Joachim Dyfvermark.
Folksam: Kan kräva skadestånd av Bonnesen
Tidigare under dagen meddelade storägaren Folksam i ett pressmeddelande att de planerade att rösta mot ansvarsfrihet för Birgitte Bonnesen.
Carina Lundberg Markow, chefsstrateg vid Folksam, ville i SVT:s Morgonstudion inte uppge om de har förtroende för Bonnesen eller ej.
– Frågan om ansvarsfrihet handlar inte om ett popularitetsbeslut. Vill man ha garantier då ska man köpa en brödrost, inte köpa en bank. Det handlar inte alltid om förtroende för individer, säger Carina Lundberg Markow.
Hur allvarlig är den här krisen inom Swedbank?
– Den är allvarlig, med tanke på Ekobrottsmyndighetens husrannsakan och att det förkommit så många oegentligheter i medier, säger Carina Lundberg Markow.
Carina Markow Lundberg säger att det kan bli aktuellt att i en rättsprocess kräva skadestånd av Birgitte Bonnesen.
– Det finns skäl att tro att bolaget kan komma väcka skadeståndstalan i tingsrätten.
Planerade att rösta nej
Alecta meddelade också i ett pressmeddelande att de planerade att rösta nej till Birgitte Bonnesen.
Även pensionbolaget AMF skrev i ett pressmeddelande under torsdagsmorgonen att de planerade att rösta nej.
Fakta: Swedbanks tio största ägare
Storbanken Swedbank hade vid en kartläggning i slutet av februari totalt 326 114 ägare. Störst var Sparbanksgruppen och Folksam, som tillsammans med Swedbank Robur och Sparbanksstiftelserna äger nästan 26 procent av aktierna.
Ägare och deras innehav i procent:
1) Sparbanksgruppen 10,7
2) Folksam 7,0
3) Alecta 4,8
4) Swedbank Robur 4,7
5) AMF 4,4
6) Sparbanksstiftelser 3,4
7) Blackrock 2,6
8) Vanguard 2,6
9) Norges bank 2,2
10) Fidelity 1,8
Källa: Swedbank/Modular Finance