En dos coronavaccin ger den som varit sjuk ett lika bra skydd mot sjukdomen som andra får efter två doser, enligt regionen. KI-forskaren Ali Mirazimi , som även har en tjänst på Folkhälsomyndigheten som forskare och sakkunnig på hemorragiska febrar, säger att strategin bör fungera i teorin, men att det ännu bara gjorts ett par mindre studier.
– Det är en metod och rent teoretiskt bör det fungera, men om det är en bra strategi, det vet vi inte än. Det här är dilemmat när man har få doser som ska räcka till många. Det har gjorts lite forskning som visar att de som varit sjuka och haft antikroppar och sedan fått en dos vaccin får höga mängder antikroppar mot covid, så som man får om man får efter två doser av vaccin.
”Man måste vara säker”
Den första dosen vaccin väcker immunförsvaret, den andra dosen förstärker det. Har man genomgått en covidinfektion har man redan väckt upp sitt immunförsvaret, förklarar Mirazimi.
– Men man måste veta säkert att man har haft covid-19 och fått antikroppar. Det är just de praktiska bitarna som kan vara utmaningen här, det räcker inte att någon tror att den varit sjuk eller att man gjort t-cell test – de testerna är osäkra. PCR-testen är väldigt bra men även de kan ge falska positiva resultat.
”Har sannolikt starkt skydd”
Region Uppsala kommer inte att testa för antikroppar utan enbart utgå från positiva PCR-test.
– Den som varit kraftigt sjuk har med stor sannolikhet ett starkt skydd i över tolv månader. Även de som varit milt sjuka har antikroppar i upp till nio månader. Har man gjort ett PCR-prov och varit positiv bör man teoretiskt ha antikroppar, men det hade varit ännu säkrare om man också testat för antikroppar.
Personer som har sänkt immunförsvar omfattas inte av de nya vaccinreglerna, uppger regionen i ett pressmeddelande.