Bakom en låst dörr som leder in till akutavdelningen ligger två dovt upplysta tillnyktringsrum. Där finns madrasser på golvet i varje hörn. Bredvid dem spypåsar och filtar.
På Maria ungdoms mottagning i Stockholm tar man emot omkring 2 000 patienter årligen. Ungefär en fjärdedel av dem är alkoholförgiftningar. Enhetschefen Johanna Fredholm berättar att man noterat en trend de senaste åren – andelen flickor bland patienterna ökar.
– Nu har vi omkring 60 procent flickor och 40 procent pojkar.
I början av decenniet var pojkarna i majoritet på mottagningen.
Tjejer i majoritet
SVT Nyheter har begärt ut statistik över alkoholförgiftningar från akut- och ungdomsmottagningar i hela landet. Den avser unga personer upp till 20 år. Totalt har 18 av 21 regioner svarat.
Resultaten visar att unga tjejer är i majoritet bland patienterna under fyra av de fem senaste åren. Enligt preliminära siffror från 2019 är tjejerna hittills i majoritet även i år.
– Det kanske inte är den bild man har, att det är vanligare bland tjejer att hamna i sådana situationer. Det är viktigt att synliggöra det, säger Mats Ramstedt, forskningsledare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.
Hur fördelningen har sett ut tidigare år är svårare att veta med säkerhet. Flera regioner saknar jämförbara data som sträcker sig mer än några år bakåt i tiden.
Mer jämställt drickande
CAN:s drogvaneundersökningar bland niondeklassare och gymnasieelever visar att unga i dag dricker ungefär lika mycket alkohol, oavsett kön. Det kan vara en orsak till att tjejerna är i majoritet bland dem som söker vård för alkoholförgiftning.
– Vi vet att tjejer lättare blir berusade. Det är inte helt förvånande att man ser att det är fler tjejer som får en alkoholförgiftning och hamnar på sjukhus, säger Mats Ramstedt.
Det finns ett antal biologiska skillnader som gör att män och kvinnor tål alkohol olika bra. Dessutom är kvinnor ofta fysiskt mindre än män.
– Det gör att de tål alkohol sämre eftersom alkoholen har en mindre kroppsvolym att fördela sig på.
”Kan vara jättefarligt”
På Maria Ungdom har antalet alkoholförgiftningar sjunkit de senaste åren. I stället ökar antalet patienter som är påverkade av bland annat cannabis och tramadol. Trots det är alkoholen fortfarande den näst vanligaste orsaken till att unga läggs in, efter cannabis.
Johanna Fredholm på Maria Ungdom varnar för att de kraftiga berusningarna innebär stora risker för unga. Det handlar bland annat om faran att utsättas för sexuella övergrepp och – särskilt under vintertid – att somna utomhus.
– Man utsätter sig för en väldigt stor risk, säger hon.
Akuta alkoholförgiftningar
2014
Killar: 622
Tjejer: 648
2015
Killar: 664
Tjejer: 762
2016
Killar: 735
Tjejer: 713
2017
Killar: 676
Tjejer: 752
2018
Killar: 678
Tjejer: 715
2019 (preliminärt)
Killar: 538
Tjejer: 656
SVT Nyheter har begärt ut statistik gällande alkoholförgiftningar (Diagnoskod F10.0) från akutmottagningar i landets samtliga 21 regioner.
Vi har bett om statistik för personer upp till 20 år. Tre regioner – Skåne, Jämtland/Härjedalen och Gotland – har inte svarat.
Region Stockholm representeras här enbart av mottagningen Maria ungdom som tar emot majoriteten av de unga som söker vård för alkoholförgiftning i Stockholms län.
Hit kan du vända dig om du har problem med alkohol
1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.
Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.
AI-Anonn – För barn och partners till någon som är alkoholist.
Adamcentret – För den med begynnande alkoholproblem.
Fria länkarna – Hjälper beroende och missbrukare.
Länkarna – För alla som vill komma ifrån sitt missbruk.
Alna – Stöd vid alkoholproblem i arbetslivet.
Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.
Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.