• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/SVT

Alkolås skapar oro bland busschaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Busschaufförer är en av de yrkesgrupper som är hårdast drabbade av corona. En hel del åtgärder har vidtagits för att skydda busschaufförerna från smittorisker men alkolåset finns kvar – en potentiell smittkälla som oroar många under pandemin.

Busschaufförer löper mer än fyra gånger högre risk än andra yrkesgrupper i Sverige att drabbas av corona. Det är också en av de grupper som har flest smittade. Och bland busschaufförer som SVT talat med finns en växande oro att de alkolås som krävs för att kunna starta bussen kan vara en smittkälla. Busschauffören använder ett munstycke och blåser ut luft i mätapparaten, samma mätapparat som hans kollegor före och efter honom blåser ut i.

– Väldigt många känner oro. De yngre kanske inte bryr sig, men väldigt många äldre som har diabetes, har övervikt eller annat känner att covid kan slå hårdare mot dem och de skulle vara glada om de kunde stänga av alkolåset under pandemin, säger Robert Alf, busschaufför i Stockholm.

Inga åtgärder

Oron till trots har inga åtgärder vidtagits i Sverige för att pausa kravet på alkolås i busstrafiken i landet. På andra platser har man gjort en annan bedömning. I Norge, exempelvis, beslöt regeringen omedelbart i början av pandemin att ta bort alkolåskravet, och det är något som fortsatt gäller i Norge.

I Sverige ligger ansvaret för att begränsa smittorisken på arbetsgivaren.

– Vi har haft en nära dialog med tillverkaren. Använder man ett personligt munstycke och följer instruktionerna så är de säkra, säger Karin Nilsson Malmén, som är kommunikationsdirektör på Keolis, arbetsgivare för busschaufförer i Stockholm.

Olika information

I kontakt med tillverkaren Alcolock som tillverkar alkolås till bussar i Stockholm, skriver de i ett mailsvar att det är viktigt med ett personligt munstycke. Samma information finns på hemsidan, men på moderbolagets hemsida i Kanada står att man inte ska byta alkolås med andra om det inte är absolut nödvändigt. Vidare står där att man ska kasta sitt personliga munstycke efter varje användning. Att man ska kasta munstycket efter varje användning är inget som framgår i Sverige.

– Vi har fått en beskrivning hos tillverkaren och sedan har vi testat den med Folkhälsomyndigheten. Vi har varit supertstrikta med att följa vad Folkhälsomyndigheten säger, säger Karin Nilsson Malmén.

Arbetsgivarens bedömning

Men Folkhälsomyndigheten skriver i ett mejlsvar att de inte har givit några rekommendationer vad gäller alkolås, och att riskbedömningen ligger hos arbetsgivaren.

Robert Alf menar att många inte känner sig trygga med att det är helt säkert, och att det finns en osäkerhet kring hur säkert det egentligen är. Själv har han varit frisk under hela den här pandemin. Men det menar han kan bero på något helt annat.

– Min farfar var den enda bland hans bröder som överlevde spanska sjukan. Så vem vet jag kanske har fått hans gener, säger Robert Alf.

Faktaruta: Coronadrabbade yrkesgrupper

Folkhälsomyndighetens analys av bekräftat smittade visar att ett antal yrkesgrupper löper flera gånger högre risk att drabbas av covid-19 jämfört med övriga yrkesgrupper.

Störst risk löper taxiförare, men den grupp där flest drabbats är städare, följt av buss- och spårvagnsförare.

Här är några av de hårdast coronadrabbade yrkesgrupperna som FHM analyserat.

Yrkesgrupp                Antal fall/antal i befolkningen            Relativ risk*

Taxiförare                                        83/12.475 4,8

Pizzabagare                                     34/5.521 4,5

Buss- och spårvagnsförare              140/23.319 4,3

Restaurang och kökschefer             23/6.578 2,5

Städare                                           164/81.022 1,5

Restaurang- och köksbiträden         113/60.057 1,4

Om FHM:s analys:

Personer mellan 25 och 65 år som har diagnostiserats under perioden 13 mars-27 maj  inkluderas i analyserna. Dessa har sedan samkörts med register över yrkesklassificering vid SCB.

25% av de med bekräftad covid-19 saknar yrkesklassificering.

Totalt inkluderas 3188 personer i analysen.

Vårdpersonal ingår inte i jämförelsen då en utökad provtagning av denna grupp gör det svårt att göra en korrekt jämförelse, enligt FHM.

Källa: FHM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.