Foto: SVT

Ämnen i skönhetsprodukter kan göra dig sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Vanliga doftämnen i kosmetika och andra hygienprodukter kan bilda starkt allergiframkallande ämnen när de kommer i kontakt med luften. Nu har ett svenskt forskarlag tagit fram en metod som kan spåra de tidigare svåridentifierade ämnena.

Mia Senor är utbildad massör men efter bara en kort tid i yrket fick hon svåra handeksem.

– Ja det gjorde väldigt ont och sved väldigt mycket, berättar Mia.

Tester visade att Mia Senor hade blivit allergisk mot oxiderade doftämnen från lavendel och citrusfrukter. Doftämnen som fanns i de ekologiska massageoljor hon arbetade med. De luktar gott men de kan skapa problem.

Forskare har nu upptäckt att de allergiframkallande ämnena kan ha bildats redan när oljorna kommer från leverantören.

De oxiderande doftämnena linalool och limonen finns i allt från tandkräm till schampo och deodoranter. De här doftämnena är inte allergiframkallande i sig men kan snabbt bli det när de oxiderar.

Då bryts de ned av luftens syre och bildar hydroperoxider som är starkt allergiframkallande ämnen.

Ingen vet i dag hur många i befolkningen som är allergiska mot oxiderade doftämnen eftersom de inte ingår i de baslapptester som görs på svenska hudkliniker.

Många kan alltså vara allergiska mot oxiderade parfymämnen utan att veta om det.

Var tjugonde allergisk

Internationella studier på eksempatienter har visat att fem till sju procent av patienterna är allergiska mot oxiderat linalool och oxiderat limonen som kommer bland annat från lavendel och citrusfrukter.

Ett annat problem är att det har varit svårt att undersöka förekomsten av de här allergiframkallande ämnena i våra skönhetsprodukter. De gamla metoder som har använts har helt enkelt inte varit tillräckligt känsliga för de flyktiga och instabila hydroperoxiderna.

Men på institutionen för Kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, har man utvecklat en helt ny analysmetod som gör att det faktiskt går att undersöka hydroperoxider i olika konsumentprodukter.

– Med hjälp av masspektrometri slår man sönder ämnena så att de bilar små fragment och det är första gången som det finns en metod att hitta de här enskilda specifika hydroperoxiderna i små mängder och i komplexa blandningar, förklarar Johanna Rudbäck, doktorand vid Göteborgs universitet.

På fredag disputerar hon med sin avhandling ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”.

Ann-Therese Karlberg är professor i dermatokemi och hudallergi på Göteborgs universitet. Hon menar det här är ett viktigt genombrott.

1800-tals metod används

– Det här är jätteviktigt. Nu kan inte tillverkarna luta sig tillbaka och säga att problemet inte existerar. Hitintills har parfymindustrin använt en 1800-tals metod när de undersöker den här typen av oxidationsprodukter och då hittar de inte de här små svårbestämda ämnena. Nu måste industrin ta itu med problemet på ett helt annat sätt.

Ann-Therese Karlberg förklarar att det bara behövs små mängder av hydroperoxider för att trigga igång allergin och eksemen hos en person som har blivit allergisk mot dem.

Tidigare har forskarna trott att det skulle ta en längre tid innan doftämnena förändrades av luften. Men när forskarlaget använde den nya metoden för att analysera eteriska oljor från lavendel och apelsinskal upptäckte de att det gick snabbare än man trott.

– Vi såg att det bildats hydroperoxider redan när vi fick oljorna från leverantören. Det förvånande oss, säger Johanna Rudbäck.

Vi frågar Ann-Therese Karlberg vad hennes råd är till dem som nu är oroliga.

– Mitt råd är att man ska vara observant på innehållsförteckningarna av till exempel sina deodoranter och andra kosmetiska produkter. Sen ska man inte ha dem för länge utan man ska köpa nytt.

Fakta

  • Forskarna undersökte oxiderat linalool, linalylacetat och limonen. Doftämnena linalool och linalylacetat kommer bland annat från lavendel.
  • Limonen kommer från citrusskal. Alla tre är mycket vanliga i olika skönhets- och hygienprodukter. När de här doftämnena oxiderar kan det bildas allergiframkallande hydroperoxider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.