Allianspartierna är överens om en sak, att inkomstskatten ska sänkas. Däremot är partierna oeniga om vem det är som ska få mer pengar i plånboken. Höginkomsttagare står mot låginkomsttagare, och ska sänkningarna gå enbart till de som jobbar eller till pensionärer, arbetslösa och sjuka?
SVT Nyheter har tagit del av Liberalernas skatteförslag. Jan Björklund vill lägga 12,7 miljarder kronor för att sänka inkomstskatten för alla som tjänar mer än 37.700 kronor i månaden och mest för dem som tjänar mer än 54.300. Det ska ske genom slopad värnskatt och höjd brytpunkt för statlig skatt.
– Jag tror det finns en ökad insikt om att det är svårt att rekrytera unga människor till läraryrket, till sjuksköterskeyrket och till andra kvinnodominerade akademikeryrken i offentlig sektor.
– En viktig orsak är att det lönar sig för lite. De har stora studieskulder efter fem års universitetsutbildning och det måste löna sig att utbilda sig i Sverige, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Satsning på pensionärer
SVT Nyheter har även tagit del av Kristdemokraternas skatteförslag. Partiet gör en helt annorlunda prioritering jämfört med Liberalerna. KD vill sänka skatten med upp till 200 kronor i månaden för alla med jobb eller pension. Samtidigt vill de sänka skatten för arbetslösa eller sjuka med 100 kronor per månad. Det kostar 10,8 miljarder kronor.
– Vi tycker att det här är en enkel och rak modell som både når de som arbetar och de som är pensionärer eller sjuka.
Det är tydligt att partiet prioriterar den grupp i samhället som inte jobbar. Pensionärerna får nämligen ytterligare 11,8 miljarder kronor i sänkt skatt.
Ett sjätte jobbskatteavdrag
Kristdemokraterna vill även införa ett jobbskatteavdrag för föräldrapar på 1.000 kronor per månad.
Centerpartiet vill ha en annan modell av jobbskatteavdrag. De vill sänka skatten för de som arbetar med upp till 2.000 kronor per månad, något som beräknas kosta statskassan 8,4 miljarder kronor i minskade skatteintäkter.
Moderaterna går däremot längst och vill sänka inkomstskatten med 22 miljarder kronor med ett sjätte jobbskatteavdrag. Det ska vara riktat mot lägre inkomster, även om den som tjänar mest också får störst sänkning i kronor räknat.
– Jag tror ju att det behöver bli mer lönsamt att jobba för alla, men alldeles särskilt för de med låga inkomster. Sen finns både brytpunkt och värnskatt att diskutera, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna.
”Övertygad om att vi kan enas”
För Liberalerna är just sänkt inkomstskatt för de med högre inkomster den tydligaste prioriteringen på skatteområdet.
– För vår del så är det ett viktigt ingångsvärde i kommande förhandlingar inom en framtida alliansregering nästa år att vi ska göra det mer lönsamt att utbilda sig, säger partiledaren Jan Björklund (L).
KD-ledaren Ebba Busch Thor är medveten om att partierna gör motsatta prioriteringar, men tror ändå att allianspartierna ska kunna komma överens.
– Vi har ju inte ens satt oss ner och börjat förhandla en gemensam alliansbudget ännu, tyvärr, men den dagen vi gör det så är jag övertygad om att vi kommer kunna nå enighet, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD).