Antalet fall av misshandel har enligt Brottförebyggande rådet, Brå, minskat med 50.000 fall per år, de senaste tio åren.
Det har varit mycket tal om gängvåld, skjutvapen och mordvågor i svenska förorter – men antalet mord, oavsett upp- och nedgångar, är så litet att det egentligen säger väldigt lite om risken att utsättas för våld. Istället har våld, överfall och misshandel minskat rejält och i vissa fall halverats.
Statistik både från Brå, som frågat svenskar om de utsatts för brott, och Socialstyrelsen som kartlägger inlagda på sjukhus, visar samma sak. Misshandel och våld har blivit väsentligt ovanligare. Allra mest syns minskningen i grupper som oftast utsätts för våld – de unga.
Antalet mord relativt jämt
Det allra grövsta våldet och mord med skjutvapen har ökat enligt polisen. En oroande utveckling, som diskuteras mycket. Denna slags brottslighet sker ofta i gängmiljöer där både offer och gärningsmän är tidigare dömda kriminella. Men det går inte att tala om ”ökat våld”, eller ”ökade risker”.
Sett till över en 15-årsperiod (2002-2016) ligger antalet mord i Sverige omkring 100 per år, där vissa år sticker ut med något längre respektive högre tal.
Efter en längre tid av svag nedgång, har det varit snäppet högre 2014 och 2015, vilket lett till omfattande rapportering. 2016, gick det lite ner igen. Men dessa förändringar är små och säger statistiskt väldigt lite. Forskarna menar att man inte säkert kan tala om några tendenser, varken uppåt eller nedåt. Oavsett förblir mord alltjämt en extremt liten del av våldet i samhället. Den breda bilden är att Sverige blivit ett land där risken att utsättas för våld har minskat rejält.
Läs mer: Ny Brå-rapport: Dödsskjutningarna har minskat under 2016
Förra året anmäldes 106 mord, en siffra som kan jämföras med de 85.000 fall av misshandel som handlades 2015.
I Brottsförebyggande rådets omfattande undersökningar uppgav 2 procent att de utsatts för misshandel, det är 150.000 fall. Men 10 år tidigare var det 2, 7 procent och drygt 200.000 fall. Det är en minskning med 25 procent.
Läs mer: Rekordmånga ouppklarade mord i Sverige
Färre misshandlas allvarligt
Går man till allvarlig misshandel – våld som kräver sjukhusvård – så har antalet personer som säger sig drabbats till och med halverats på 10 år. Från 0,8 procent av befolkningen till 0,4 procent 2016. I antal motsvarar det 30.000 färre personer som misshandlats allvarligt.
Antalet polisanmälningar har däremot inte rört sig lika mycket. Det finns en viss ökning över en 10-årsperiod. Men många fall av misshandel kommer aldrig till polisens kännedom. Inte minst gäller det våld i hemmet och mindre allvarlig misshandel – där är benägenheten att anmäla till polisen lägre.
Läs mer: Brå: Otryggheten i Sverige ökar
Färre behöver sjukhusvård
Statistik från socialstyrelsen på antal personer som vårdas på sjukhus efter våld pekar på samma stora minskning som Brås undersökningar. Statistiken gäller dem som skadats så allvarligt att det krävs inläggning på sjukhus. Alltså allvarligare fall än de som ”bara” behöver sys, gipsas eller liknande och sedan kan skickas hem. Antalet som måste läggas in på grund av våld har minskat med 37 procent på 10 år.
Och när det gäller unga personer 15-24 år så ser man här en halvering i sjukhusstatistiken.