Minskningen är markant enligt Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.
– Det är en ganska stor förändring och det rör sig i princip om alla brottskategorier. Speciellt bland killarna som alltid stått för en större andel brott än tjejerna, säger Felipe Estrada till SVT Nyheter.
Under slutet av 1980- och början av 90-talet så begicks allt fler brott av ungdomar. Det rörde sig om snatteri, stöld, skadegörelse och misshandel men även allvarligare brott.
Men enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT har sammanställt har antalet ungdomar som dömts för brott minskat med total 40,9 procent sedan 1995 (15-20 år, per 100.000 innevånare). Stöld har minskat med närmare 70 procent och misshandel med drygt 50 procent.
Färre brott med mer skärmtid
Orsakerna är flera, enligt forskarna. Alkoholkonsumtionen minskar vilket bland annat leder till mindre misshandel och skadegörelse. Pressen på ungdomarna att lyckas i skolan har ökat vilket gör att ungdomarna lägger mer tid på studier. Det har också blivit svårare att begå brott, exempelvis nybilsstölder.
Dessutom är en förklaring hemmasittandet vid datorer och skärmar. Ungdomarna träffas inte fysiskt utan umgås mer via datorer och mobiltelefoner.
– Vi ser att man inte träffas ute på stan som man gjorde tidigare. Nu umgås man istället genom att spela datorspel med varandra över nätet och prata via chat eller videochat-program, säger Felipe Estrada.
Brottsligheten minskar i västvärlden
Även i våra nordiska grannländer ser man samma utveckling. Mellan 1995 och 2015 begicks allt färre brott. Statistiken är densamma i hela västvärlden. I Sverige lagfördes 1995 totalt 141.507 personer varav 31.058 var i åldern 15-20 år.
2015 lagfördes 106.750 personer. 19.042 av dem var mellan 15 och 20 år.
”Mindre anledning att ses utomhus”
Rebecka Uggla går i högstadiet i Hälsingland och är en ganska typisk tonåring. Hon träffar ofta sina vänner via sociala medier.
– Antingen så sitter vi hemma själva och pratar via messenger eller också sitter vi flera stycken hemma hos någon och pratar med någon som bor längre bort. Jag har även vänner utomlands som jag träffar på det här sättet säger Rebecka Uggla till SVT Nyheter.
Utanför gymnasiet Norra Real i Stockholm träffar vi de tre vännerna Emil Nitzell, Martin Björk och Sebastian Kaspár.
– Jag kommer från ett ställe utanför Stockholm så där träffades vi oftast via sociala medier och sällan ute i stora grupper, säger Martin Björk.
– Vi skapade ju grupprum och där umgicks vi men utan fysisk kontakt,berättar Emil Nitzell.
– Sociala medier har eskalerat mer och mer och via fler kanaler, så det har gjort att det finns ännu mindre anledning att ses utomhus. säger Sebastian Kaspár.
Ingen minskning i socialt utsatta områden
Men minskningen av ungdomars brottslighet är inte generell. I socialt utsatta områden minskar den inte.
– Vi har alltid sett att sambandet mellan fattiga föräldrar och att misslyckas i skolan är en riskfaktor men vi har inte lyckats parera den. Istället är det tvärtom och vi ser att det är ännu större risk idag än tidigare. I de här områdena så finns det ingen minskning av brottsligheten utan det är snarare en ökning säger Felipe Estrada till SVT Nyheter.
Ny brottslighet via sociala medier
– Det vi ska komma ihåg är att samtidigt som vissa brott minskar i det offentliga rummet så har vi en ny arena. En hel del av de trakasserier, hot och mobbning som numera ofta sker via datorer och sociala medier säger Felipe Estrada till SVT Nyheter.