Foto: SVT

Allt färre utlänningskontroller – regeringen kräver fler polisinspektioner

Uppdaterad
Publicerad

Det finns drygt 12 000 personer (12 235 vid slutet av 2017) som är efterlysta i Sverige på grund av att de saknar asylskäl. Regeringen anser att polisen borde göra fler inre utlänningskontroller. Men istället görs det allt färre.

Patrik Engström, chef vid Nationella operativa avdelningens gränspolissektion, medger att man utfört för få kontroller.

– En del av de här människorna finns inte kvar i Sverige och det är dessutom svårt att hitta människor som inte vill bli hittade. De regler vi måste följa för inre utlänningskontroll upplevs också begränsande för de poliser som jobbar med det, säger Patrik Engström till SVT Nyheter.

Kan underlätta kontroller

2012 genomfördes 42 467 inre utlänningskontroller. 2017 genomfördes bara 23 469. De siffror som finns tillgängliga för 2018 (januari och februari) visar att man bara utfört 2 949 kontroller jämfört med 5 991 samma period förra året – alltså bara hälften.

– Även gränspolisen måste följa lagstiftningen. Vi får inte göra husrannsakan eller eftersöka människor hur som helst i deras bostäder. Vi har även varit tvungna att prioritera annat bland annat yttre gränskontroller, gängkriminalitet och skottlossningar, säger Patrik Engström.

Frågan kring inre utlänningskontroller aktualiserades förra året då det blev känt att Rakhmat Akilov var efterlyst och skulle ha utvisats innan han utförde vansinnesattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Kräver fler polisinspektioner

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att polisen måste göra fler inspektioner.

– Det är alldeles klart att antalet kontroller måste öka för att de som har fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige, och det är därför vi nu ger polisen ytterligare möjligheter att göra kontroller, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Polisen får inte göra inre utlänningskontroller själva i dag utan bara tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Men från första juli i år kommer en ny lagstiftning som gör att polisen får göra egna kontroller på utsatta arbetsplatser.

– De ska få kontrollera riskbranscher som använder mycket kontanter. Till exempel byggbranschen och hotell och restaurang där vi vet att det förekommer illegal arbetskraft. Där kommer de få egen inspektionsrätt, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.