Allt fler barn uppger att de mobbas: ”Hårresande siffror”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn i Sverige upplever att de blir slagna, sparkade, retade eller på andra sätt mobbade. Uppskattningsvis 140 000 barn upplever att de utsatts för mobbning de senaste månaderna, enligt en enkät som organisationen Friends låtit göra. Ökningen syns både på nätet och i landets skolor.

Friends jobbar förebyggande mot mobbning i Sverige och släppte på onsdagen en rapport tillsammans med Örebro universitet som visar att mobbningen ökar markant, både på nätet och i skolmiljö.

Rapporten baseras på en Novusundersökning med svar från drygt 1 600 skolelever i åldrarna 9 till 18 år och elevstatistik från Skolverket.

Utifrån underlaget uppskattar Friends att 140 000 elever, motsvarande tre barn i varje klass, utsatts för mobbning de senaste månaderna, vilket kan jämföras med deras senaste skattning från 2015 då siffran var 60 000 elever.

– Det är hårresande siffror och det förvånar mig att siffrorna är så omfattande och att mobbningen fortsätter att öka. Såhär många som är mobbade i skolan och på nätet idag har det aldrig varit tidigare i Sverige, säger Magnus Loftsson, forskningsledare på Friends.

Inget enkelt svar

Att mobbningen ökar på nätet kan till viss del förklaras med att barn och unga i större utsträckning använder sociala medier idag, säger Magnus Loftsson. Men ökningen syns även i skolmiljö och många som mobbas på nätet utsätts även i skolan och vice versa.

Enligt Magnus Loftsson finns inget enkelt svar på varför mobbningen ökar utan han menar att det är många faktorer som spelar in.

– Vi vet att det är många lärare och rektorer som slutar eller byter jobb och skolor jobbar inte förebyggande utan släcker bränder istället för att jobba långsiktigt så att mobbningen försvinner, säger han.

Att jobba just långsiktigt är en nyckel till att skapa ett bättre klimat i skolan och att det finns många vuxna närvarande på till exempel raster.

– Det är vuxnas ansvar att se till att det inte förekommer mobbning men det är viktigt att involvera eleverna. Att bygga relationer är jätteviktigt för om inte eleverna känner tillit för de vuxna så kommer de aldrig att få veta vad som händer, säger Magnus Loftsson.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Friends i syfte att kartlägga olika aspekter av mobbning och hur stor förekomsten av mobbning är i dag runt om i Sverige.

Undersökningen omfattar 1 657 barn, varav 811 killar (51,0%), 815 tjejer (47,3%) och 31 barn som definierar sig som annan eller osäker (1,3%).

Barnen är mellan 9–18 år och går i skolan. Tre fjärdedelar av barnen går i grundskolan och en fjärdedel på gymnasiet. Sex procent av barnen har utländsk bakgrund, dvs. är själva födda utomlands eller har två föräldrar som är födda utomlands, 94% har svensk bakgrund.

Novusenkäten har ställt följande fem frågor om mobbning:

Fråga 1: Har du under de senaste två månaderna upplevt obehag (känt dig ledsen, sårad eller rädd) av att andra elever:

1) Slagit, sparkat, knuffat, hållit fast eller hotat dig i skolan?

2) Retat, kallat dig elaka saker, spridit rykten om dig, fryst ut eller ignorerat dig i skolan?

3) Tafsat, tagit på dig, gett dig sexuella kommentarer i skolan?

4) Kommenterat, skickat eller spridit elaka meddelanden om dig på internet eller via mobil?

5) Skickat sexuella eller avklädda bilder/filmklipp till dig som du inte ville ha?

6) Kallat dig elaka saker på grund av din etniska bakgrund (tex hudfärg, var du kommer ifrån) eller religion?

Fråga 2: Har du under de senaste två månaderna upplevt obehag (känt dig ledsen, sårad eller rädd) av att en lärare eller någon annan skolpersonal sagt elaka eller otrevliga saker till dig?

Fråga 3:Hur ofta har du blivit mobbad i skolan under de senaste månaderna?

Fråga 4:Hur ofta under de senaste månaderna har du blivit nätmobbad (till exempel att någon skickat elaka chattmeddelanden eller sms till dig, gjort elaka inlägg, skapat en webbsida som förlöjligar dig, lagt upp pinsamma eller olämpliga bilder på dig på nätet eller skickat dem till andra utan din tillåtelse)?

Fråga 5: Har du någon gång i livet blivit mobbad i skolan eller på nätet?

Så svarade eleverna

Fråga 1: Mobbad och trakasserad av elever

Har du under de senaste två månaderna upplevt obehag (känt dig ledsen, sårad eller rädd) av att andra elever... Totalt. Andel i procent. 

Ja, flera gånger i veckan – 8 %  

Ja, ungefär 1 gång i veckan – 8 % 

Ja, 2 till 3 gånger i månaden – 10 % 

Ja, 1 eller 2 gånger – 39 % 

Nej, det har inte hänt mig – 50 % 

Vet inte/vill inte svara – 0 %  

Fråga 2: Mobbad av skolpersonal 

Har du under de senaste två månaderna upplevt obehag (känt dig ledsen, sårad eller rädd) av att en lärare eller någon annan skolpersonal sagt elaka eller otrevliga saker till dig? Totalt. Andel i procent. 

Ja, flera gånger i veckan – 1%    

Ja, ungefär 1 gång i veckan – 2% 

Ja, 2 till 3 gånger i månaden – 2%  

Ja, 1 eller 2 gånger – 11% 

Nej, det har inte hänt mig – 83% 

Vet inte/vill inte svar – 2% 

Fråga 3: Mobbad i skolan 

Hur ofta har du blivit mobbad i skolan under de senaste månaderna? Totalt. Andel i procent 

Jag har inte blivit mobbad i skolan de senaste månaderna – 75%  

Det har hänt 1 eller 2 gånger – 10%  

2 till 3 gånger i månaden – 2%  

Ungefär 1 gång i veckan – 2%  

Flera gånger i veckan – 4%  

Vet inte/vill inte svara – 5%

Fråga 4: Mobbad på nätet 12  

Hur ofta under de senaste månaderna har du blivit nätmobbad (till exempel att någon skickat elaka chattmeddelanden eller sms till dig, gjort elaka inlägg, skapat en webbsida som förlöjligar dig, lagt upp pinsamma eller olämpliga bilder på dig på nätet eller skickat dem till andra utan din tillåtelse)? Totalt. Andel i procent. 

Jag har inte blivit nätmobbad under… – 84%  

Det har hänt 1 eller 2 gånger – 7%  

2 till 3 gånger i månaden – 2%  

Ungefär 1 gång i veckan – 1%  

Flera gånger i veckan – 2%  

Vet inte/ vill inte svara – 4% 

Fråga 5: Mobbad någon gång i livet  

Har du någon gång i livet blivit mobbad i skolan eller på nätet? Totalt. Andel i procent. 

Ja, flera gånger – 13%  

Ja, någon gång – 34%  

Nej, det har aldrig hänt mig – 48%  

Vet inte/vill inte svara – 4% 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.