Förra året åt ungefär var tionde svensk antidepressiv medicin. Det är en fördubbling sedan början av 2000-talet. Sverige hör nu till de länder i världen där befolkningen tar mest antidepressiv medicin
Inte skambelagt att söka hjälp
Forskaren och psykiatrikern Mikael Tiger menar att en förklaring till Sveriges höga förskrivning är att det inte längre är lika skambelagt att söka hjälp för depression.
– En annan orsak är att patenten har gått ut på antidepressiva vilket har gjort att det nu är mycket billigare att förskriva dem, säger Mikael Tiger.
Ytterligare en förklaring är att förekomsten av stressjukdomar har ökat.
– Ja det kan vara en utlösande faktor till att man får en depression eller någon form av ångestsyndrom som sedan gör att det blir aktuellt med läkemedelsbehandling, förklarar Ylva Ginsberg på Socialstyrelsen.
Färre självmord
Bo Runeson är självmordsforskare och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Han har sett hur antalet självmord har minskat efter att de antidepressiva medicinerna introducerades.
– En annan positiv effekt är att de antidepressiva läkemedlen till stor del har ersatt förskrivningen av lugnande mediciner vid ångesttillstånd.
– Sedan 2011 kan man se en påtaglig minskning av bensodiazepiner bland unga människor. Det är positivt eftersom de är mycket beroendeframkallande och har många biverkningar, säger Bo Runeson.
Men tycker du att det är rimligt att var tionde svensk tar antidepressiva läkemedel?
– Jag tycker att det låter mycket, det gör jag. Men samtidigt är det viktigt att de som behöver det nu får det i en ökad utsträckning.
Parallell överförskrivning och underförskrivning
Enligt Mikael Tiger utgör den höga förskrivningen av antidepressiv medicin inte någon risk för folkhälsan. Men både han och flera andra experter som SVT har talat med menar att Sverige har både en överförskrivning och en underförskrivning av antidepressiv medicin.
– Typfallet vid överförskrivning är personer på äldreboenden som får det utan tydlig indikation. Samtidigt har vi en underförskrivning i och med att personer som har depression inte söker hjälp. Jag tror att det är vanligare hos män och kanske personer i glesbygden, säger Mikael Tiger.
FAKTARUTA:
Depression och ångestsyndrom är de vanligaste anledningarna till att ta antidepressiv medicin men läkemedlen används även vid till exempel nervsmärta, ätstörningar och premenstruellt syndrom.
I dag säljs det antidepressiv medicin för 720 miljoner kronor per år i Sverige.
Ungefär en miljon svenskar äter antidepressiva läkemedel. Sedan början av 2000-talet har antalet fördubblats i landet.
Den största ökningen är bland barn och ungdomar. På tio år har mängden medicin till barn i åldern 10-14 år tredubblats.
2017 låg Sverige på 6:e plats på OECD:s lista över ländernas förbrukning av antidepressiv medicin.
Kvinnor tar mer antidepressiv medicin än män. Ungefär 6 av 10 som äter dem är kvinnor.
Den åldersgrupp som tar mest antidepressiva är personer över 80 år.
Biverkningar av antidepressiv medicin är muntorrhet, huvudvärk, illamående, viktuppgång och nedsatt sexuell funktion. Men alla får inte biverkningar.
Världshälsoorganisationen WHO räknar depression som världens vanligaste funktionshinder. Globalt lider mer än 300 miljoner människor.
Källor: Socialstyrelsen, eHälsomyndigheten, Vårdguiden, OECD och WHO