Nätläkaren Rebecka Gardell arbetar hemifrån och träffar bara sina patienter digitalt. Foto: Josefin Lennen Merckx / TT

Allt fler träffar doktorn på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Fler svenskar väljer att träffa läkaren via video eller chatt. Det senaste året har den digitala distansvården slagit igenom i Sverige och nätläkarbolagen växer kraftigt.

Det är ett sätt att slippa långa väntetider, smittorisk och omaket att behöva ta sig till en vårdcentral.

Privata vårdbolag som Kry, Min Doktor, Doktor.se, Medicoo och Doktor24 erbjuder virtuell vård bara några knapptryckningar bort på datorn eller mobilen.

Ökat 1 600 procent

Än så länge sker bara 1,5 procent av alla läkarbesök inom primärvården digitalt. Men utvecklingstakten är extremt snabb. Företaget Min Doktor mer än fördubblade sin försäljning av distansvård till landstingen mellan 2016 och 2017.  

– Antalet besök hos oss har ökat från 22 000 till 85 000 besök under förra året. Det visar hur uppskattat det här konceptet är säger, Daniel Persson, affärsutvecklare på Min Doktor.

Under samma period har antalet vårdbesök hos Kry ökat med 1 600 procent, från 9 000 till 145 000 besök.  

– Jag tror att vi kommer att fortsätta växa snabbt. Det här är ju bara början av en utveckling av hälso- och sjukvården, säger Livia Holm, Sverigechef på Kry.

Kritiserat koncept

Nätläkarbolagens verksamhet har varit mycket omdebatterad.  De digitala besöken räknas som utomlänsvård och notan, minus patientavgiften, skickas till patienternas hemlandsting. Kritikerna menar att de lättillgängliga digitala vårdbesöken leder till högre kostnader för landstingen och att den fysiska vården dräneras på resurser.

Men nätläkarbolagen slår ifrån sig kritiken.

– Vi är en kostnadseffektiv instans. De som vänder sig till oss hade ju gått till sin vanliga vårdcentral eller i värsta fall till en akutmottagning om vi inte hade funnits. Det hade kostat samhället mer, säger Daniel Persson.

Både Min Doktor och Kry menar att de virtuella läkarbesöken avlastar den fysiska vården.

– När patienter väljer att träffa oss istället för att gå till en vårdcentral eller en akutmottagning med sina besvär så frigörs ju de tiderna för andra patienter som har större behov av den fysiska kontakten, säger Livia Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.