• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två av experterna som deltar: Malena Britz, docent i statsvetenskap med inriktning på säkerhetspolitik och strategi på Försvarshögskolan, och Björn Fägersten, seniorforskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram. Foto: SVT/Pressbild Utrikespolitiska institutet

Här är forskarna i Agenda Special: Sveriges säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

I Agendas specialsändning söndag 27 mars frågar redaktionen ut försvarsministern, partiledare och talespersoner för alla åtta riksdagspartier om hur Sveriges säkerhet ska stärkas efter Rysslands anfall på Ukraina. I programmet deltar även forskare inom olika fält, som får redogöra för fakta inom området, utmaningar och vilka lösningar som enligt dem kan vara effektiva. 

Den ena halvan av programmet ägnas åt Säkerhetspolitiken. Bör Sverige gå med i Nato eller är vi säkrare som militärt alliansfria? Vilken betydelse har EU:s säkerhetssamarbete och försvarspolitiska samarbetsavtal som Sverige har slutit med andra länder? Sammanlagt deltar sex forskare under timmen.

Experter på fred och säkerhet

Malena Britz är docent i statsvetenskap med inriktning på säkerhetspolitik och strategi på Försvarshögskolan, där hon också är biträdande rektor. Hon har bland annat skrivit om Sveriges och Finlands försvarspolitiska samarbete, liksom om EU:s försvarspolitik. 

Nyhetsbloggen

Erik Melander är professor i Freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Han är också föreståndare för Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning vid universitetet. Han forskar om bland annat om nedrustning och normer för fred. Erik Melander satt 2018-2019 i styrelsen för Dag Hammarskjöld Foundation. Han är också medgrundare till ett konsultföretag. 

Robert Dalsjö är forskningsledare, säkerhetsanalytiker och överingenjör med inriktning på militärstrategiska frågor på Totalförsvarets Forskningsinstitut. Dalsjö har doktorerat på Sveriges relation till Nato under det kalla kriget. Han är ledamot i Krigsvetenskapsakademien och var lokalpolitiker för Moderaterna några år fram till 1981. 

Björn Fägersten är seniorforskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram. Han forskar bland annat om europeisk integration och säkerhetspolitik. Som forskare på UI har han utfört analyser som beställts eller medfinansierats av t ex Utrikesdepartementet, Försvarsmakten, Nordiska Ministerrådet och Svenskt Näringsliv. 

Teija Tiilikainen är chef för Europeiska centret för att motverka hybridhot i Helsingfors. Hon är även professor vid Europeiska universitetsinstitutet i Florens i Italien där hon forskar om europeisk säkerhetspolitik. Tidigare var hon i tio år chef för Finlands Utrikespolitiska institut. Mellan 2007-2008 var Teija Tiilikainen politiskt obunden statssekreterare vid finska utrikesministeriet. Hon intervjuas i programmet om den finländska debatten och säkerhetspolitiska analysen av ett eventuellt Natomedlemskap och Sveriges betydelse för Finlands beslut.

Claudia Major är forskningschef på tankesmedjan German Institute for International and Security Affairs (SWP). SWP är rådgivare till bland annat den tyska regeringen och förbundsdagen i frågor som rör utrikes- och säkerhetspolitik. Hennes forskning fokuserar på säkerhets- och försvarspolitik i Europa och relationerna till USA och Nato. Hon intervjuas om den stora omsvängningen av den tyska försvarspolitiken och vad det betyder för Europa.

Experter på det militära och civila försvaret 

Under den andra delen av programmet tar vi upp läget för det Militära försvaret och det Civila försvaret.  

Två forskare intervjuas om det militär försvarets kapacitet och utmaningar. 

Jacob Westberg är docent och universitetslektor i krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan. Han forskar bland annat på Sveriges försvars- och säkerhetspolitik och vårt samarbete med andra stater. Han har skrivit en bok om hur svensk försvars- och säkerhetspolitik utvecklats historiskt och på 2000-talet. Som en del av sin verksamhet på FHS har han utfört forskning som finansierats av Försvarsmakten. 

Per Olsson är ekonom med inriktning på försvarsfrågor och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Han har skrivit en rapport för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) om materielförsörjningen av försvaret. Per Olsson var aktiv som lokalpolitiker för Folkpartiet under några år i början av 2000-talet. 

Två forskare intervjuas om det civila försvaret och cyberförsvaret. 

Fredrik Bynander är docent och chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan. Under 2011-2012 var han strategichef för statsrådsberedningens kansli för krishantering.  

Pontus Johnsson är professor på Kungliga tekniska högskolan i nätverk och systemteknik. Han är föreståndare för KTH:s Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet, som bland annat har Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt FRA och Totalförsvarets forskningsinstitut FOI som medlemmar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet