En finsk soldat som deltar i Nato-övningen Cold response 2022 i Norge. Finland har bevarat stora delar av sitt totalförsvar, och inte avvecklat det som Sverige gjort. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Experten: Så kompletterar det finska och svenska försvaret varandra

Publicerad

Sverige har flera försvarssamarbeten, men det mest djupgående sker med Finland som kan sätta in betydligt fler man än Sverige vid ett angrepp.

Ländernas försvar skiljer sig åt på såväl marken som i luften och vattnet, vilket gör dem desto starkare tillsammans, bedömer krigsforskaren Jacob Westberg.

– Själva olikheterna gör att de kompletterar varandra, om de kan använda dem inom ramen för en gemensam planering, säger Jacob Westberg, docent och universitetslektor i krigsvetenskap, vid Försvarshögskolan.

Skillnader till sjöss och på marken

Finland har till exempel inte något ubåtsförsvar att tala om. Landet har inte haft några ubåtar sedan andra världskriget, då Sovjetunionen krävde att ubåtsvapnet avvecklades, medan Sverige kan sätta in flera ubåtar om det skulle behövas.

Försvaret – Val 2022

Samtidigt har Finland blivit väldigt duktiga på att minera vatten för att förhindra stridsfartyg, på grund av det tidigare förbudet.

– Man har då en ökad förmåga, och kan göra olika saker under vattnet, säger Westberg.

Finland har å andra sidan bevarat stora delar av sitt totalförsvar, och inte avvecklat det som Sverige gjort, och på marken har Finland ett övertag.

Sverige har ingen volym på sin armé, och det gör att vi har en väldigt begränsad uthållighet och kan inte heller vara på så många platser samtidigt. Medan Finland kan mobilisera 280 000 man, om de får möjlighet att mobilisera, säger Westberg.

Länderna har ungefär lika många tillgängliga soldater, som snabbt kan sättas in vid ett plötsligt anfall.

Olika styrkor i luften

I luften har de olika stridsplan som är försedda med olika typer av robotar. Finland har, som ett av de första länderna i världen, fått tillgång till ett av USA:s toppmoderna robotsystem för att anfalla markmål.

– Det är precis den långriktiga kapaciteten som vi i dag skulle vilja införskaffa till våra Jas, för den saknar vi, säger Westberg.

Jas är å andra sidan utmärkta jaktflyg, och vid ett angrepp behöver man både kunna försvara sitt luftrum och attackera fienden. 

– Men det är viktigt att framhålla att inte ens tillsammans så kan de här två småstaterna utveckla en tillräcklig egen förmåga att avskräcka Ryssland från ett angrepp. De övriga samarbetena vi har, de kommer vi behöva fortsätta med, säger Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret – Val 2022

Mer i ämnet