Foto: SVT

Fler äldre får vänta på boende

Publicerad

Nästan hälften av Sveriges kommuner har brist på särskilda boenden för äldre, alltså äldre- och demensboenden, och bristen blir allt större. Det visar Boverkets årliga enkät.

127 av de 280 kommuner som svarat på enkäten bedömer att de har ett underskott på särskilda boenden för äldre. Det är 11 kommuner fler än förra året.

Antalet kommuner som svarat att de har balans på bostadsmarknaden för de äldre som behöver särskilt stöd har minskat med 9 kommuner jämfört med förra året.

Prognoserna framåt i tiden ser olika ut i landet. Många kommuner bygger, eller planerar att bygga, nya äldre- och demensboende de kommande åren. 64 procent av kommunerna som svarat bedömer att behovet av särskilt boende för äldre kommer att vara täckt om två år, medan 71 procent svarar att behovet kommer vara täckt om fem år.

Mindre kommunerna bygger mest

Det är de mindre kommunerna som planerar att bygga mest nytt. Kommunerna med mindre än 25 000 invånare står för den högsta siffran, både när det gäller antal planerade bostäder och antal bostäder i förhållande till befolkningen. Där planeras 1 800 nya platser på särskilt boende för äldre de närmsta två åren. I Storstockholm är den siffran 1 200 bostäder, 700 i Storgöteborg och i Stormalmö planeras för 200 nybyggda bostäder.

Vad räknas som särskilda boendeformer för äldre?

Det är kommunen som har ansvar för att inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Det framgår av 5 kap 5 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL). För att kunna bo i särskilt boende krävs en biståndsprövning och ett beslut av kommunen.

Enkäten handlar alltså inte om trygghets- eller seniorbostäder.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.