• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Moa Ferm/SVT

SPF Seniorerna: Bristen på äldreboende är ännu större

Publicerad

Närmare hälften av landets kommuner har brist på särskilda boende för äldre, så kallade äldre- eller demensboende. Men enligt Peter Sikström, generalsekreterare på SPF seniorerna är problemet större än vad siffrorna visar.

– Det finns ett stort mörkertal, många kommuner håller äldre hemma med utökad hemtjänst, säger han.

Nyköpings kommun är en av 127 kommuner i Sverige som har brist på särskilda boende för äldre, visar siffror från Boverkets årliga enkät.

– Vi har 30 personer i kö just nu och det har blivit värre de senaste två åren, säger Solweig Eriksson Kurg, sakkunnig vid vård och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun.

”Man isolerar folk i sina hem med hemtjänst”

Enligt den ideella föreningen SPF Seniorerna, med medlemmar i hela landet, får de många samtal om bristen på äldreboendeplatser.

– Det leder till att sjukvården får ta hand om folk som egentligen borde flytta till ett särskilt boende eller att man isolerar folk i sina hem med hjälp av hemtjänst, säger Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna.

Solweig Eriksson Kurg sakkunnig i Nyköpings kommun. Foto: Moa Ferm/SVT

Det är en bild som Solweig Eriksson Kurg vid Nyköpings kommun bekräftar.

– Om det är så att man inte klarar av att bo kvar hemma då blir det akutplaceringar på korttidsvård men annars så försöker vi klara av det med hemtjänstinsatser. I dag är det framför allt de som är sjuka som får en plats på äldreboende, säger hon.

Vad räknas som särskilda boendeformer för äldre?

Det är kommunen som har ansvar för att inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Det framgår av 5 kap 5 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL). För att kunna bo i särskilt boende krävs en biståndsprövning och ett beslut av kommunen.

Enkäten handlar alltså inte om trygghets- eller seniorbostäder.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.