Allt trängre på fängelserna – ytterligare 800 intagna tvingas dela celler

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Kriminalvården är det i princip fullt på Sveriges anstalter. Nu måste ytterligare 400 celler dubbelbeläggas, visar myndighetens senaste prognos som SVT tagit del av.

Kriminalvården har under de senaste åren sett en stor tillförsel av antalet intagna till anstalter och häkten. Även om det håller på att byggas flera nya anstalter så tar det tid och det har redan skett förseningar. Därför får myndigheten bygga ut de anstalter som redan finns och tvinga vissa av de intagna att dela cell.

– Det är i princip fullt på häkten och anstalter. Att vi över huvud taget klarar av situationen just nu beror i stor utsträckning på att vi dubbelbelägger och vi måste få fram ytterligare 400 sådana här platser under 2022, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården.

Enligt myndigheten beror den ökade tillförseln av intagna på de strängare och hårdare straffen men också på satsningarna av rättsväsendet, som domstolar och polisen. Men nu ser Martin Holmgren oroligt på om Kriminalvården kommer kunna skapa platser i den takt som kan komma att behövas i framtiden.

– Tempot är så högt, det är så många sådana här reformer så jag ser en ökad oro för att vi inte riktigt tillsammans med lagstiftaren har kontroll på vad de här kriminalpolitiska reformerna kommer innebära sammantaget, säger Martin Holmgren.

Fler incidenter på Kumla

På Kumlaanstalsten utanför Örebro har man dubbelbelagt celler sedan hösten 2019 och de senaste åren har incidenterna mellan intagna och personal ökat. Det visar siffror som SVT tagit fram.

– Det blir ju trängre och de går mer på varandra så det är klart det skapar frustration och irritation. Så det är väldigt ofta incidenterna grundar sig i dubbelbeläggning, säger Michelle Ekberg Andersson, kriminalvårdare på anstalten Kumla.

– De blir ju ihopplacerade med någon som de inte har valt att bo med. Vi har samma byggnad som är gjord för 60 intagna men nu har vi 84 personer här. Så det är ju en utmaning varje dag och vår arbetsbelastning har ökat radikalt sedan dess, säger Michelle Ekeberg Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.