Stor personalbrist inom Kriminalvården: ”Personalen är helt slut”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en stor brist på personal inom Kriminalvården, enligt den senaste prognosen som SVT tagit del av. Det här skapar säkerhetsrisker, enligt anställda som SVT har varit i kontakt med.

Kriminalvården behöver växa med nästan 4 250 årsarbetskrafter till 2025 och med sammanlagt nästan 6 800 till 2031 och rekryteringsläget bedöms redan nu som kritiskt inom häktes- och anstaltsverksamheten.

– Vi har väldigt stora rekryteringsbehov och också så stora behov av att kunna behålla alla skickliga medarbetare. Vi har så stora rekryteringsbehov och vi växer så snabbt så vi har svårt att rekrytera duktiga medarbetare i den takt som vi behöver, säger Martin Holmgren, generaldirektör för Kriminalvården.

”Arbetsmiljörisk”

Bristen på medarbetare gör att många behöver hoppa in och jobba övertid men det kan i sin tur skapa säkerhetsrisker.

– Problemet med övertiden är att om du skulle jobbat fyra pass i veckan och du går in och tar två övertidspass, då har du helt plötsligt sex pass i veckan. När du då går tillbaka till dina ordinarie pass är du så pass slut så att du inte kan koppla på till hundra procent. Då innebär ju du ju en arbetsmiljörisk, säger Magnus Berg, kriminalvårdare inom nationella transportenheten i Helsingborg.

”Oerfaren personal”

Luckorna behöver ibland också fyllas med personal från andra avdelningar som inte är vana vid arbetsuppgifterna.

– Kommer det en oerfaren personal från häkte eller anstalt, han eller hon har liksom ingen utrustning, han är inte utbildad på batong, han har inte heller pepparspray. Han har liksom inte förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Det tycker inte jag är schysst mot personen som går in och tar passet heller för han eller hon får inte förutsättningarna som krävs, säger Magnus Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.