• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vänsterpartiets utspel om marknadshyror går hem hos de S-väljare som är missnöjda med Socialdemokraternas högergir i januariavtalet, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: Claudio Bresciani/TT samt SVT

ANALYS: Dadgostars angrepp om marknadshyror svider för Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med femton månader till valet präglades riksdagsårets sista partiledardebatt mer än vanligt av regeringsfrågan. Konturerna av en ny spelplan med två block mot varandra blir allt tydligare men också splittringen inom regeringsalternativen.

Särskilt påtagligt blev det i frågan om marknadshyror – en fråga som skär rakt igenom Stefan Löfvens regeringsunderlag.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Dagens partiledardebatt var den första i riksdagen sedan Liberalernas besked i regeringsfrågan om att de vill ingå i en borgerlig regering, även om det kräver samarbete med Sverigedemokraterna. Beskedet har inte gett någon som helst utdelning i opinionen för L men det har gjort att vi kan stå inför ett nytt läge i svensk politik. Två lag mot varandra där det ena binds samman av viljan att byta regering medan det andra förenas i den fortsatta strävan att hålla Sverigedemokraterna borta från direkt inflytande över regeringens politik.

En ny spelplan alltså som gav både nerv och valrörelsekänsla åt debatten. En känsla som förstärktes av att pandemin spelade en så undanskymd roll. Den fungerade mest som en fond till de frågor partiledarna vill lägga längst fram i skyltfönstret inför nästa års val. Kriminalitet, klimat, välfärd, företagande och jobb. Ulf Kristersson (M) nämnde inte ens pandemin i sitt inledningsanförande, vilket kan vara en signal om att det trots allt inte blir en så stor valfråga.

Marknadshyror

Kan bli klassisk vänster-högerkonflikt

Det kommer däremot arbetslösheten av allt att döma bli. Och här finns förutsättningar för en renässans för den klassiska vänster-högerkonflikten. Det blev tydligt i duellerna mellan Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) där M-ledaren ville göra en stor affär av de förslag på skattehöjningar som finns i Socialdemokraternas färska jämlikhetsrapport medan Löfven anklagade Kristersson för att bara ha skattesänkningar som lösning på arbetslösheten. Budskapen känns igen. Välfärd mot skattesänkningar om S får sätta agendan. Bidrag mot jobb om M får bestämma.

Oavsett vem som vinner den dragkampen är det tydligt att både statsministern och oppositionsledaren är mer bekväma med den konflikten än med den kulturella värderingsstrid som så länge präglat svensk politik. En tydligare vänster-högerkonflikt går också hem bland de egna.

Men det är också i den ekonomiska politiken som deras respektive regeringsalternativ är som mest splittrade. I dagens debatt blev det särskilt påtagligt när Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) rök ihop om marknadshyrorna. En batalj som fick Annie Lööf att utbrista:

– Sluta gasta från vänsterkanten.

V:s budskap går hem hos missnöjda S-väljare

Hårda tongångar som illustrerar att Stefan Löfven står inför ett utmanande reptrick om han ska lyckas sy ihop det regeringsunderlag som sannolikt kommer att krävas för att en ny S-ledd regering ska få igenom sin budget.

Men frågan om marknadshyror är inte bara ett exempel på den sakpolitiska klyftan mellan C och V. Den svider också i sak för Stefan Löfven. I synnerhet angreppen från V-ledaren om att fri hyressättning i nyproduktion innebär ett systemskifte där den kollektiva förhandlingsmodellen sätts ur spel. Det är ett budskap som förstås går hem hos de S-väljare som är missnöjda med högergiren i januariavtalet.

På den högra planhalvan råder också splittring i den ekonomiska politiken där SD vill driva på för höjd a-kassa, höjd sjukförsäkring och höjda pensioner genom en höjd pensionsavgift. Och det är krav som går helt emot den arbetslinje som Ulf Kristersson vill gå till val på. Men den konflikten hamnade i skymundan i dagens debatt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Marknadshyror

Mer i ämnet