När statsministern och ansvariga myndighetschefer under måndagen talade om IT-härvan var de noga med att understryka allvaret i det inträffade. Att ej säkerhetsklassad personal hanterat sekretessbelagd information är ett brott i sig. Särskilt allvarligt blir det när det handlar om information som i orätta händer kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Statsministern menade att Transportstyrelsen agerande uppvisat flagranta brister och dessutom stred mot lagen.
I ljuset av detta blir den röriga informationshanteringen i regeringskansliet än mer obegriplig. Det ansvariga statsrådet, infrastrukturminister Anna Johansson, och statsministern själv fick inte någon information om IT-skandalen förrän förundersökningen mot generaldirektören Maria Ågren var klar.
Ingen ministrar förde informationen vidare
Detta trots att både inrikesminister Anders Ygeman blivit informerad redan i början av 2016. Ungefär samtidigt fick försvarsminister Peter Hultqvist information. Men enligt vad som gjorts gällande av regeringen förde dessa båda ministrar inte informationen vidare till vare sig Anna Johansson eller till statsminister Stefan Löfven. De fick i stället information först i början av 2017. Däremot ska Anna Johanssons statssekreterare Erik Bromander ha informerats tidigare, men uppenbart förde han inte informationen vidare till sin chef.
LÄS MER: Statsministern: Jag fick information om IT-affären i januari
Detta vittnar om att Anna Johansson har en svag ställning i regeringen. Hon är huvudansvarig för Transportstyrelsen och borde vara den förste att få veta om myndighetens chef misstänks ägna sig åt rena olagligheter som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet.
Statsministern medgav på måndagens presskonferens att han ”gärna hade velat ha den här informationen tidigare” men ville inte öppet kritisera Anders Ygeman. Hans uttalande om Ygeman kan dock få besvärande konsekvenser för inrikesministern eftersom det bekräftar oppositionens kritik mot Ygeman.
Gav upphov till nya frågor
Annars är det förstås också anmärkningsvärt att inte statsministern informerats tidigare. Regeringen fattar beslut kollektivt och inträffar en händelse som allvarligt kan påverka rikets säkerhet behöver regeringen vara beredd att agera. Därför ska förstås även statsministern vara informerad.
Dagens presskonferens skulle gjuta olja på vågorna och bromsa upp den kris som eskalerat kraftigt de senaste dagarna. Men även om det gavs en del nya besked, inte minst om vad regeringen vill göra för att undvika att det här upprepar sig, så gav presskonferensen också upphov till flera nya frågor. Särskilt när det handlar om hur viktig information fastnar hos olika befattningshavare i regeringskansliet och inte förs vidare till andra ministrar.
LÄS MER: Flera toppolitiker utesluter inte misstroendevotum
En annan fråga är varför inte riksdagen informerats i en så här central fråga. Stefan Löfvens svar idag var att regeringen ville invänta det rättsliga utslaget, det vill säga strafföreläggandet för den avgående generaldirektören Maria Ågren. Om det nu var så att man verkligen ville invänta det slutgiltiga rättsliga beslutet, hur kom det sig då att regeringen redan i januari valde att avskeda henne? Redan då ansåg sig uppenbart regeringen att hon var skyldig.
Blidkar inte oppositionen
Dagens presskonferens har sannolikt inte blidkat oppositionen i kritiken mot hur regeringen har agerat under IT-skandalen. Först på tisdagen sedan partiledarna träffat statsministern lär vi få besked om hur oppositionen i stort kommer att agera, men redan nu kräver Sverigedemokraterna att statsministern avskedar de tre statsråden Ygeman, Johansson och Hultqvist. Annars väntar en misstroendeomröstning direkt när riksdagen återsamlas efter sommaren. Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ifrågasätter dagens förklaringar från statsministern och vill inte dra tillbaka sitt hot om att medverka till en misstroendeförklaring.
LÄS MER: Delar av Transportstyrelsens it-drift sköts fortfarande utomlands
Samtidigt kan man efter dagens föredragning konstatera att varken chefen för Säkerhetspolisen eller Överbefälhavaren i nuläget kan svara på vilken skada de röjda uppgifterna kan ha vållat Sverige. Och den nya chefen för Transportstyrelsen medgav att driften av delar av myndighetens IT-system fortfarande sköts av utländsk personal och att all verksamhet ska vara hemtagen i Sverige först någon gång i höst, två år efter att justitiedepartementet informerades om saken första gången.
Det ser ut att bli en lång het sommar för Stefan Löfven.