Socialdemokraterna hoppades på att den migrationspolitiska kommittén skulle kunna lösa upp knutarna kring flyktingpolitiken. Av flera olika skäl visade sig det vara omöjligt. Partierna stod alltför långt ifrån varandra sakpolitiskt och när Miljöpartiet till sist hotade att spräcka regeringen var en bred uppgörelse omöjlig.
Vart frågan nu tar vägen är oklart. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är på kollissionskurs och kan dessa båda partier inte enas lär det bli svårt att lägga fram en proposition. Och det börjar brinna i knutarna. Utan en ny lagstiftning träder den gamla mer generösa utlänningslagen ikraft igen nästa sommar, och det är bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som verkar tycka att det vore en bra idé.
Socialdemokraternas rävsax
I den här frågan är alltså inte oppositionen i riksdagen det största problemet för statsminister Stefan Löfven och hans partivänner. Nej, det är den egna samarbetspartnern i regeringen, Miljöpartiet. Medan Socialdemokraterna vill strama åt, vill Miljöpartiet ha en mer generös politik. Att göra upp med MP och övriga januaripartier är teoretiskt möjligt för Socialdemokraterna, men skulle en sådan uppgörelse uppfattas som alltför generös bland väljarna riskerar Socialdemokraterna att straffas i nästa val. Det skulle sannolikt också gynna Sverigedemokraterna.
En klar majoritet bland väljarna vill att Sverige tar emot färre asylsökande och dessutom rankar väljarna just migrations- och integrationspolitiken som en av de viktigaste frågorna. Det kan alltså bli en viktig valfråga 2022.
Med tanke på det låsta läget är ett alternativ att helt enkelt förlänga den tillfälliga lagen ytterligare några år eller att helt enkelt permanenta den. Men frågan är om Miljöpartiet kan acceptera detta.
Det har också talats om att frågan också skulle kunna hanteras av riksdagen utan att regeringen först lägger en proposition. Det ter sig dock alltmer osannolikt. För det första förutsätter det att Miljöpartiet accepterar ett sådant upplägg, vilket partiet tydligt markerat att man inte gör. För det andra tycks inte längre Moderaterna vara intresserade av en sådan lösning.
Vågspel
Är Socialdemokraterna beredda att riskera en regeringskris kan de gå från ord till handling efter den remissrunda som nu inleds kring kommitténs slutförslag. I januari eller februari nästa år måste regeringen sätta ner foten i frågan och väljer Socialdemokraterna att då driva igenom sin linje kan regeringen att spricka. Då är det ett och ett halvt år till valet, och Stefan Löfven kan, precis som Ingvar Carlsson 1990 hoppas att få sitta kvar till nästa ordinarie val.
Men det kan bli en svår manöver. Majoritetsförhållandena är idag helt annorlunda i riksdagen och det vore ett vågspel för Löfven att försöka utverka indirekt stöd av en bångstyrig riksdag när ett val närmar sig. Löfven kan heller inte vara säker på att partier som Vänsterpartiet eller Liberalerna, eller för den delen Miljöpartiet, i ett sådant läge skulle släppa fram honom.
Bäddar för fortsatt dramatik
Sällan har en fråga framstått som så svår att lösa som migrationsfrågan just nu. Det bäddar för fortsatt dramatik och kanske också en regeringskris. Oavsett vad lär frågan fortsatt spela en stor roll i svensk politik de kommande åren.