”Om Moderaterna någon gång ska kunna ta sig tillbaka till regeringsmakten framstår i dag Sverigedemokraterna som enda vägen dit”, skriver SVT:s Mats Knutson. Foto: Anders Wiklund/Fredrik Sandberg/TT

Analys: Jimmie Åkesson är nu definitivt inne i stugvärmen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson är nu definitivt inne i stugvärmen. Om Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gläntade på dörren till SD i somras, öppnar moderatledaren Ulf Kristersson nu dörren på vid gavel. Dagens möte kan vara startpunkten för det konservativa block som Jimmie Åkesson drömt om så länge.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Övriga partiers relation till Sverigedemokraterna har länge varit en huvudfråga i svensk politik. Ytterst avgjorde den också den senaste regeringsbildningen. Både Centerpartiet och Liberalerna motiverade sitt stöd för Socialdemokraterna och Stefan Löfven med att det var enda sättet att hålla Sverigedemokraterna borta från politisk makt.

Efter januariavtalet har dock tonläget från både Kristdemokraterna och Moderaterna förändrats visavi Sverigedemokraterna. Tidigare utfästelser om att aldrig samarbeta eller samverka med Sverigedemokraterna har diskret plockats bort från retoriken.

Isoleringen bryts

KD-ledaren Ebba Busch Thor tog ett första steg när hon i somras träffade Jimmie Åkesson för ett enskilt möte. Med dagens möte mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson bryts definitivt isoleringen av Sverigedemokraterna. Om Ebba Busch Thor gläntade på dörren, öppnar Ulf Kristersson den nu på vid gavel. Sverigedemokraterna är nu definitivt inne i stugvärmen.

Det handlar inte bara om den symboliska betydelsen av att partiledarna för riksdagens två största oppositionspartier nu tycks vara beredda att börja samarbeta. Det handlar också om att det som nu sker kan vara startpunkten på för ett nytt politiskt block och därmed en fortsatt förändring av det politiska landskapet i Sverige.

Länge vred sig Ulf Kristersson som en mask på metkroken när han fick frågor om sin syn på samarbete med Sverigedemokraterna. Till varje pris försökte han undvika att svara på frågorna. Oron var stor att skapa splittring i det egna partiet. Det tycks nu vara historia. De flesta moderater verkar idag vara beredda att acceptera Sverigedemokraterna som samarbetspartner.

En politik som kan vinna majoritet

Det märks också när Ulf Kristersson efter dagens möte utan att hymla beskriver hur Moderaterna och Sverigedemokraterna ska samarbeta för att ta fram en politik som kan vinna majoritet i riksdagen. Det handlar om migrationspolitiken, om energipolitiken och om lag och ordning, för att ta några konkreta exempel. Här kommer förstås också Kristdemokraterna att vara en del av samarbetet, men under denna mandatperiod har denna konstellation endast små möjligheter att driva igenom sin politik. Faktum är att det inte ens räcker om de får stöd av Liberalerna, såvida inte enskilda riksdagsledamöter röstar fel i avgörande omröstningar.

Ändå kan det nya samarbetet få stor betydelse för hur oppositionen samordnar sin politik de kommande åren och därmed också för startfältet inför nästa valrörelse.

Dynamiken i politiken innebär också att om partier samarbetar tenderar de också att drivas ännu närmare varandra, dels på grund av att de för fram och försvarar gemensamma förslag, dels för att de svetsas samman när de attackeras av sina motståndare.

SD framstår som enda vägen till makten

Många väljare förvånas dock säkert över att partier som fram till för bara något eller några år sedan sedan avfärdade SD som ett mer eller mindre rasistiskt parti nu är beredda att sätta sig ner och samarbeta med dem. Huvudförklaringen stavas realpolitik och regeringsmakt.

Om Moderaterna någon gång ska kunna ta sig tillbaka till regeringsmakten framstår i dag Sverigedemokraterna som enda vägen dit. Den slutsatsen har Ulf Kristersson dragit och därför bjöd han idag in Jimmie Åkesson till sitt arbetsrum i riksdagen.

Men det är inte säkert att det blir som Ulf Kristersson tänkt sig. De ändrade styrkeförhållandena i svensk politik innebär att Sverigedemokraterna inte kommer att sälja sig billigt. Jimmie Åkesson är tydlig med att han vill omsätta sin växande parlamentariska styrka i ökat politiskt inflytande. Det kan i slutändan visa sig bli svårsmält för både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.