• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: TT

Analys: Löfvens balansgång – att slå och samtidigt smeka

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven kommer i kvällens debatt att sträcka ut sin hand. Den ska med väl avvägd balans både slå och smeka Annie Lööf och Jan Björklund. Regeringens långsiktiga strävan är att slita sönder Alliansen i dess beståndsdelar och locka med en ny famn. Men försöken till flirt över blockgränsen skapar spänningar i både lägren.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Alliansen är redan djupt splittrad, den är långt ifrån vad den en gång var på Maud Olofssons och Fredrik Reinfeldts tid. Man kunde tro att de fyra partierna, lagom till Agendas partiledardebatt, skulle ha enats sig kring frågan: Hur ska vi agera tillsammans i riksdagen för att tillfoga regeringen skada och få Stefan Lövfen att ändra inriktning på den ekonomiska politiken?

Men de fyra partierna, som har tre olika förslag, förhandlar fortfarande om hur det ska gå till. En stekt sparv i Stefan Löfvens mun? Absolut. En splittrad allians är alltid en njutning för en socialdemokrat. Men Löfven vill inte sluka sparven alltför glupskt – i alla fall inte så det märks.

Partiledardebatt maj 2017

Löfven föredrar Lööf och Björklund

Med ett år och fyra månader kvar till valet börjar Stefan Löfven på allvar att tänka långsiktigt, post riksdagsvalet 2018. Hur ska Sverige styras? Det är svårt nog i dag och inget tyder på att det blir lättare efter nästa val. Den här mandatperioden har regeringen litat till Vänsterpartiet för att få igenom budgeten. Men Sjöstedt är inte Löfvens önskepartner. Han vill hellre ha Lööf och Björklund.

Det kan han glömma, säger en moderat jag talat med. Men Löfven glömmer inte, han drömmer. Att krossa blockpolitiken, som enligt honom är fördummande. Sedan en tid har regeringskansliet kontakt med Liberalerna och Centern, som vill stoppa regeringens planer på skattehöjningar.

Regeringen undviker prat om vinster i välfärden

Mycket tyder på att regeringen är beredd att dra tillbaka ett par skatter, till exempel den som skulle leda till att fler betalar statlig skatt. En eftergivenhet från regeringen förklaras dels med att regeringen vill undvika att Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna ställer misstroendeförklaring mot någon minister, dels med att Löfven är mån om att odla kontakter med de två mittenpartierna.

Ett annat tecken i skyn är att det inte kommer något förslag om de kontroversiella vinsterna i välfärden i år. Regeringen drar på det, bland annat för att den ännu inte har bestämt sig för hur långt den ska gå med vinstbegränsningar, om den ska reta upp Vänstern eller allianspartierna med sitt förslag.

Slår ur underläge

Två partiledare, Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor, och ett språkrör Isabella Lövin, slåss i kväll i underläge. Ebba Busch Thor, som varit partiledare i lite drygt två år, har ännu inte fått uppleva hur det känns att ha hakan ovanför vattenytan i opinionsmätningarna. Språkröret Isabella Lövin leder ett parti, vars gröna lyster har falnat.

I kvällens debatt får hon ge sig utanför sina egna tassemarker och debattera skola i stället för klimat och miljö.

LÄS MER: Här är ämnena som ska debatteras

Anna Kinberg Batra, har varit i konstant utförsbacke i väljarbarometrarna sedan månader tillbaka. Ett tillstånd som börjar jämföras med när det var som värst för Fredrik Reinfeldts företrädare, Bo Lundgren. Anna Kinberg Batra har gett Stefan Löfven två presenter, som han sannolikt ser som lågt hängande frukter inför debatten i Agenda.

Den ena kom i förskott den 19 januari med utspelet om att legitimera Sverigedemokraterna. Den andra gåvan, som Löfven kommer att vårda ömt, inget slit och släng, är moderata skattesänkningar på 22 miljarder.

Åkesson kan känna sig avspänd

Det kommer att heta att Moderaterna inte kan något annat än skattesänkningar. Inte ens i tider när människor oroar sig för att välfärdens revor blir allt större. 

Jimmie Åkesson har anledning att känna sig någotsånär avspänd inför kvällens partiledardebatt. Sverigedemokraterna klättrar inte längre mot himlens höjder som det verkade för ett tag sedan. Men de har stannat på en hög nivå och är i flera mätningar riksdagens näst största parti, vilket betyder att de knuffat ner Moderaterna från den positionen. 

Lööfs succé skapar spänningar

Annie Lööf bärs fram av framgångsvindar, som skulle göra vilken partiledare som helst rusig. Men eftersom Lööf av erfarenhet vet att vindarna kan vända och blåsa åt motsatt håll lika snabbt , kan hon förmodligen ta framgången med sans. Och möjligen bereda sig på att uppgången kan ha inträffat lite för tidigt för att hålla i sig hela vägen fram till valet.

Annie Lööfs succé skapar oundvikliga spänningar inom Alliansen om vem som bär Alliansens ledartröja. Även de bilaterala kontakterna mellan regeringen och mittenpartierna är grund för irritation inom Alliansen. 

Den blocköverskridande flirten stör även Jonas Sjöstedt. Han har sin position klar. Om regeringens vilja att vara till lags i förhållande till Centern och Liberalerna påverkar vinstfrågan bryter Vänstern budgetsamarbetet med regeringen. Och skulden ska läggas i Stefan Löfvens knä.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Partiledardebatt maj 2017

Mer i ämnet