Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Analys: Smittbekämpningen ställs mot demokratiska principer

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringens nya förslag innebär att bekämpningen av coronasmittan ställs mot viktiga principer i den svenska demokratin. De maktbefogenheter regeringen begär för att bekämpa coronaviruset är de mest långtgående sedan andra världskriget.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Regeringen vill till exempel kunna stänga flygplatser eller andra delar av transportsektorn, utan att riksdagen först prövar åtgärden. Regeringen skriver i en promemoria att det till exempel kan handla om en ”tillfällig nedstängning eller andra begränsningar i fråga om att använda transporter eller att använda infrastruktur, till exempel hamnar, flygplatser eller buss- och järnvägsstationer.”

Regeringen vill alltså kunna runda riksdagen i frågor som dessa. Regeringen menar att det är viktigt för smittbekämpningen att den kan fatta snabba beslut utan den fördröjning som per automatik följer en riksdagsbehandling.

Coronapandemin

I sammanhanget är det dock viktigt att påpeka att riksdagen i ett krisläge kan fatta beslut om en proposition på några få dagar.

Förslaget omfattar mer

Regeringens förslag handlar inte enbart om att begränsa transporter och flygplatser. Regeringen vill ha samma mandat när det handlar om att stänga köpcenter, restauranger, affärer, ytterligare begränsa folksamlingar för att ta några exempel.

Regeringen vill också ha rätt att omfördela sjukvårdsutrustning mellan olika regioner och från privata vårdgivare för kunna begränsa smittspridning.

Flera av oppositionspartierna i riksdagen är positiva till de förändringar som regeringen föreslår. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna säger sig vara beredda att ställa sig bakom förslaget. Vänsterpartiet är mera skeptiskt och vill avvakta den fortsatta diskussionen innan partiet ger definitivt besked.

Betydligt mer makt än normalt

Moderaterna varnar för att en betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen och kräver ett tillägg som innebär att riksdagen får vetorätt i efterhand mot de beslut som regeringen fattar i enlighet med den nya regleringen.

Regeringen vill att de utökade maktbefogenheterna ska gälla mellan april och september i år och att de enbart ska omfatta beslut med bäring på coronasmittan.

Oavsett vad innebär regleringen att regeringen får betydligt mer makt än vad som är normalt i fredstid och att smittbekämpningen ställs mot vad som brukar beskrivas som vitala demokratiska principer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet