Foto: Marit Hommedal/

Analys: Strimmor av ljus i coronamörkret

Publicerad
Analys ·

Det nya coronaviruset hotar människors hälsa och kommer påverka vår vardag under lång tid framöver. Men allt är inte nattsvart. SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt förklarar varför.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Till att börja med: Den här texten är inte ett försök att tona ned allvaret med det nya coronaviruset, som framförallt hotar våra gamla och de som redan är sjuka, liksom alla som behöver vård ifall sjukvårdssystemet blir överbelastat.

Men positiva tecken finns också, som förtjänar att lyftas.

Coronapandemin

De allra flesta blir friska

Omkring 80 procent av de som smittas av viruset får milda symptom, som feber och hosta, enligt en stor studie från Kina, som också tyder på att yngre och fullt friska personer inte får så allvarliga symptom. Det är framförallt äldre, över 80 år, och människor med andra allvarliga hälsoproblem som riskerar att drabbas hårt och som samhället därför behöver skydda.

Men de allra flesta som drabbas av det nya coronaviruset tillfrisknar. I dagsläget har mer än hälften av alla som insjuknat förklarats friska

Dödligheten kommer troligen att sjunka

Dödssiffran från Italiens utbrott är just nu rekordhöga sex procent. Men att enbart dividera antalet dödsfall med antalet smittade ger inte en rättvis bild av hur dödligt coronaviruset är. Det menar Sergio Brusin, expert på den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s kris- och kommandocentral.

– Många som fått en mild variant av sjukdomen ingår ännu inte i statistiken. Ju fler milda fall som upptäcks och registreras kommer troligen göra att dödligheten sjunker, men betydligt mer data behövs innan vi vet säkert, säger han.

Sydkorea har testat över 200 000 människor och också hittat många milda fall vilket gör att den totala dödligheten just nu beräknas vara 0.77 procent, vilket enligt ECDC kan vara en fingervisning om hur ett större utbrott skulle slå i Europa.

Kina verkar ha fått kontroll över utbrottet

Även om Kina inte lyckades hejda viruset från att spridas över världen så tycks landet nu ha fått bukt med sitt eget utbrott. Där har antalet människor som tillfrisknar från sjukdomen gått om antalet som insjuknar och allt färre nya sjukdomsfall rapporteras. Många har kritiserat landets drakoniska åtgärder, som att sätta miljoner människor i karantän, och ifrågasatt om Kinas framgångar i att bekämpa viruset överhuvudtaget skulle vara genomförbara i något annat land. Men när världshälsoorganisationen WHO utvärderat Kinas åtgärder är det inte främst karantänen, utan snabb smittspårning och isolering av sjuka, som lyfts fram som de viktigaste åtgärderna.

Även i Sydkorea har antalet smittfall minskat de senaste dagarna, vilket kan vara ett tecken på att det är möjligt att begränsa virusets spridning utan tvångsåtgärder. Preliminära sjukdomsdata från landet visar att dödligheten är extremt låg bland personer under 60 år. Av över 6 000 smittade har endast åtta dödsfall registrerats. Dödstalen stiger dock kraftigt i den äldre delen av befolkningen och är uppåt sju procent bland personer äldre än 80 år.

Viruset verkar än så länge inte bli farligare

Det har bara gått drygt tio veckor sedan de första fallen av lungsjukdom orsakad av ett nytt virus rapporterades in till världshälsoorganisationen WHO. Eftersom Kina snabbt delade med sig av vad de visste om virusets uppbyggnad kunde forskare rekordsnabbt ta fram ett fungerande test för att konstatera sjukdomsfall och inleda studier för att hitta ett fungerande vaccin.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger att det aldrig tidigare kommit fram så mycket data om ett virus på så kort tid. Han menar att Kinas åtgärder för att begränsa utbrottet vunnit värdefull tid åt övriga världen för att hinna förbereda oss, och att viruset än så länge inte visar tecken på att mutera och bli farligare.

Att det nya coronaviruset just nu skapar stora problem och gör många sjuka beror på att det är ett helt nytt virus som ingen i befolkningen ännu är immun mot.

”Just nu är det elakt, men det kommer lugna ner sig. Viruset kommer bli en del av vår normala virusflora som vi stöter på då och då. Många kommer inte ens märka av det”, säger Björn Olsen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet