• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det ser ut att pysa ihop som en sufflé, säger SVT:s Mats Knutson om Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen. Foto: Mats Andersson/Fredrik Sandberg/TT

Analys: ”V kan redan ha förlorat striden om marknadshyrorna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kanske har Vänsterpartiet redan nu förlorat striden om marknadshyrorna. Det ser svårt ut för partiet att samla ihop en majoritet i riksdagen för en misstroendeförklaring mot regeringen. Därmed lättar trycket på regeringen i vad som uppfattats som en potentiell högriskfråga.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

De senaste dagarna har Vänsterpartiet höjt tonläget om det förslag till marknadshyror i nyproduktion som presenterades på fredagen. Partiledaren Nooshi Dadgostar har varnat för kraftiga hyreshöjningar i hela bostadsbeståndet om fri hyressättning vid nyproduktion införs.

Sedan länge har Vänsterpartiet också hotat med en misstroendeförklaring mot regeringen. Hotet står kvar, intygar i dag Nooshi Dadgostar, men efter fredagens presskonferens där utredningsförslaget om marknadshyror presenterades framstår det som allt mindre sannolikt att en misstroendeförklaring kan samla en majoritet i riksdagen.

Marknadshyror

Moderaterna är skeptiska och säger sig vara ovilliga att agera ”nyttiga idioter” för att hjälpa Vänsterpartiet att stoppa ett regeringsförslag som Moderaterna i grunden tycker är en bra förändring. Kristdemokraterna är ännu mer öppna med att de inte tänker stödja Vänsterpartiets krav på en misstroendeförklaring. Dels tror de inte att det kommer att leda till ett regeringsskifte, vilket är deras mål, dels ligger det tidsmässigt alltför nära det ordinarie riksdagsvalet nästa år.

Därmed talar alltså det mesta för att Vänsterpartiets vapenskrammel inte kommer att bli så mycket mer än just skrammel.

Kan bli valfråga för V

I så fall kan frågan om marknadshyror bli en viktig fråga för Vänsterpartiet i den kommande valrörelsen. Nooshi Dadgostar har redan talat om utredningsförslaget om fri hyressättning vid nyproduktion som en ”katastrof” för landets hyresgäster. Hon kräver också samtal med statsminister Stefan Löfven i frågan, men det är högst osäkert om han kommer att acceptera det med tanke på januariavtalets skrivningar om att Vänsterpartiet ska utestängas från allt politiskt inflytande.

Samtidigt är frågan komplicerad för Socialdemokraterna. Partiet har under lång tid gått till val på kritik mot marknadshyror. Nu är man på väg att medverka till just ett sådant förslag, vilket väcker en hel del intern kritik.

Justitieminister Morgan Johansson (S) gjorde därför sitt bästa på fredagen för att tona ner betydelsen av det här lagförslaget. Det kommer endast att påverka en mycket liten del av hyresbeståndet, var hans övergripande budskap.

Dessutom vill Socialdemokraterna förändra utredningsförslaget på några viktiga punkter, bland annat för att begränsa genomslaget på hyran av bostadsområdens förändrade attraktionskraft.

Smärtsam prövning för S

Det här kan skapa en ny politisk strid mellan januaripartierna. Varken Centerpartiet eller Liberalerna är nämligen intresserade av några förändringar i utredningsförslaget. Tvärtom anser de att frågan är färdigförhandlad, i och med att utredaren följt de direktiv som januaripartierna tidigare har kommit överens om.

Socialdemokraterna å andra sidan, som alltid har motsatt sig marknadshyror, känner dock ett starkt behov av att modifiera utredningsförslaget, inte minst för att kunna bemöta kritik från Vänsterpartiet, Hyresgästföreningen och delar av det egna partiet.

Oavsett vilka förändringar som sker i det här förslaget ser det alltså ut att kunna passera riksdagen. Men för Socialdemokraterna blir det, precis som i las-frågan, ännu en smärtsam prövning, som riskerar att plåga partiet i nästa års valrörelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Marknadshyror

Mer i ämnet