Analytiker: Så kan bensinpriserna pressas ned igen

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har drivmedelspriserna nått rekordnivå efter rekordnivå. En liter bensin kostar i dagsläget 17,79 kronor, medan dieseln närmar sig 20 kronorsgränsen. För att priserna ska stabiliseras krävs åtgärder från oljeproducenterna, menar experter.

– Många hoppas på att de kan öka produktionen, säger energianalytikern Thina Saltvedt.

Enligt Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, är den största orsaken till att priset stiger den energikris som Europa och Asien genomgår. Nivåerna är låga i lager av naturgas och kol, vilket lett till en ökad efterfrågan på olja med skenande priser som följd.

– Vi ska också komma ihåg att oljepriserna sjönk kraftigt i april förra året som följd av att vi blev mer hemmasittande under coronakrisen, så det har också varit en gradvis uppgång i priset. Men nu på senaste tiden handlar det helt enkelt om låga lagernivåer.

Hur högt kommer priserna stiga? Kan det bli 30 kronor litern?

– Jag tror nog inte det. Ett högt oljepris har en dämpande effekt på den internationella ekonomin, så riktigt så högt tror jag inte att det blir. Men vi ska aldrig säga aldrig, säger Thina Saltvedt.

Enligt Thina Saltvedt är det nu upp till oljeproducenterna att vända trenden. Hör hennes förklaring i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.