– Att man inte har ett handslag på central nivå är en sak, det som är avgörande är om vi har en överenskommelse på branschnivå och de samtalen kommer att gå vidare under våren, säger han vid en hastigt inkallad pressträff.
Enligt Borg avvaktar regeringen nu avtalsrörelsen. När den har lagt sig kommer man att avgöra hur man ska gå framåt på branschnivå.
– Vår utgångspunkt har varit att nyckeldiskussionerna sker på den nivån. Kommer vi framåt på de nyckelområden där unga kan få jobb – Handels, Byggnads, Kommunal- och Restaurangfacken – är vi beredda att göra vår del, säger han.
Regeringen lägger fram förslag
Borg återkom gång på gång med att det viktiga är att det blir resultat på branschnivå, till exempel inom handeln och hotell och restaurang och kommunal.
Oavsett det kommer regeringen att lägga fram förslag, i form av lagrådsremiss, om att ta bort de differentierade a-kasseavgifterna och att göra det möjligt att sänka arbetsgivaravgifter för ungdomar som kombinerar jobb och utbildning enligt den tänkta modellen.
Om det sedan blir skarpa förslag till riksdagen avgörs av hur många avtal som träffas och vilken omfattning de har – en avvägning man tänker göra först när avtalsrörelsen är klappad och klar, någon gång i vår.
Vill inte recensera Svenskt Näringsliv
Han uttryckte ingen besvikelse över Svenskt Näringslivs besked och ville inte recensera någon av parterna.
– Vi har hela tiden förutsatt att framstegen kommer att ske i lite olika takt. Sedan vore det bra om Svenskt Näringsliv och LO såg över vad de kan göra. Det är klart att det vore bra om de kunde ha en diskussion om flexibiliteten i arbetsmarknaden. Det skulle vi naturligtvis stötta, säger han.
Handels vill inte kommentera
Handels, ett av de branschförbund som finansminister Anders Borg hoppas ska driva förhandlingarna vidare, vill inte kommentera de havererade förhandlingarna.
– I nuläget hänvisar vi till LO för kommentarer, säger förbundets pressekreterare Kristina Jogestrand till TT.