– Vi kommer inte att stoppa upp våra processer. Vi kommer under de närmaste veckorna eller månaderna lägga förslag på de åtgärder som är på vårt ansvar: arbetsgivaravgifter, handledarstöd, stödstrukturer och a-kasseavgift, säger Borg.
– Det arbetet försenas inte och därför är det inte nödvändigtvis så att ikraftträdandet av alla de här åtgärderna försenas.
Så fort den pågående avtalsrörelsen är över kommer regeringen att intensifiera arbetet för att komma framåt i branschvisa förhandlingar, enligt Borg.
– Det avgörande nu är att få på plats introduktionsavtal, säger Anders Borg och nämner branschvisa förhandlingar bland annat inom handel, hotell och restaurang, kommunal och byggnadsområdet.
Utöver de så kallade introduktionsavtalen, som innebär en kombination av jobb och utbildning för ungdomar, innehåller också jobbpakten förslag om korttidsjobb i krislägen och omställningsavtal, på kort sikt i första hand på tjänstemannaområdet.
”Kommer ta tid”
De omställningsförhandlingar som ska ske mellan LO och Svenskt Näringsliv kommer dock att ta tid, bedömer Borg. Kanske upp till två och ett halvt år.
Han tonar också ned förväntningarna inför vårpropositionen.
– Ni ska inte förvänta er att vi lägger ett stort jobbpaket i vårpropositionen. Där ser vi över och balanserar om. Då kan det handla om lite mer arbetsmarknadsutbildning och mer praktikplatser. Till hösten gör vi en bredare prövning, säger Borg.
Tidigare har det talats om att jobbpakten skulle kunna ge uppemot 30 000 jobb. Men Borg vill inte prata siffror.
– Vår bedömning är att det kommer att ta tid innan man är uppe i fulla volymer. Säg att det tar ett, två eller tre år i ett nytt system. Det beror också på hur brett det här slår igenom på arbetsmarknaden, säger Borg.
”Naturligtvis ett misslyckande”
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson är inte förvånad att Borg nu vill tona ned tisdagens sammanbrott.
– Men det är svårt att säga annat än att en jobbpakt på central nivå nu tycks vara utesluten. Det är naturligtvis ett misslyckande för regeringen, som satt stora förhoppningar till att det skulle skapa 30.000 nya jobb, säger Andersson, som tycker att det är häpnadsväckande att regeringen inte kommer med några åtgärder.
– Regeringen har presenterat väldigt lite politik för att lösa ungdomsarbetslösheten, utan har hänvisat till den här pakten hela tiden.