Tror du fortfarande att det kan bli en jobbpakt?
–Jag tror att vi ska försöka föra den här processen framåtnu i närtid när avtalsrörelsen är över. Det blir ofta turbulent när lönerna skasättas, parterna är väldigt oeniga och när den processen är över ska vi gåvidare på kollektivavtalssidan.
–Sen tror jag långsiktigt att det vore bra om SvensktNäringsliv och LO också kunde föra samtal om hur vi förbättrar omställningen iekonomin.
Är du beredd att skjuta till något själv?
–Om LO och Svenskt Näringsliv visar en beredskap så är vi bereddaatt, som LO krävt, att kanske överväga att under den tiden inte förändraarbetsrätten. LO har ju också argumenterat för att man vill ha merutbildningsresurser, och det får man titta på.
–Svenskt Näringsliv å sin sida har ju många gånger nämntsaker som ägarskatter och värnskatt och då får man naturligtvis lyssna in derassynpunkter och se vad det är som krävs för att få ett intresse från både fackoch arbetsgivare att vårda den svenska modellen.
Lyssna in, vad betyder det?
–Till att börja med ska vi vara medvetna om att det här är enlång process som kan pågå i flera år. Det vi på kort sikt ska göra är att säkraintroduktionsavtalen för ungdomar. Sen vore det bra om Svenskt Näringsliv ochLO satte sig ner med en bredare process. Det är ytterst de som är ansvariga.
Är du beredd att sänka värnskatten om det blir en jobbpakt?
–Jag tycker att det är lite upp till fack och arbetsgivareatt definiera vad de tycker är centralt, men om LO tycker det är viktigt medutbildning och Svenskt Näringsliv vill förändra arbetsförmedlingen eller talaom någon skatt så måste vi säga till dem att vi kan lyssna in och möjligenockså göra saker som vi själva kanske inte skulle prioriterat.
När du nu kastar ut de här fläskbenen till arbetsmarknadensparter, vad förväntar du dig för reaktion?
–Jag vill markera att vi inte kommer att göra lagstiftningsförändringarav arbetsrätten. Det här ska parterna ta ansvar för, och då vill vi uppmuntradem i en process.
–Jag vill att de pratar med varandra.