Anders Hansen om skärmtid: ”Vi behöver skapa avstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att din skärmtid är alldeles för hög? Det är inte ett märkligt problem, utan snarare mänskligt.

– Ett antal bolag har skapat produkter som vi inte kan slita ögonen ifrån, säger psykiatrikern Anders Hansen.

Unga mår sämre idag än för bara 15 år sedan. Fler äter antidepressiva läkemedel och fler har självskadebeteenden, säger Anders Hansen.

En förklaring till detta kan finnas i våra telefoner.

– Vad har hänt de senaste 10-15 åren? Jo, deras värld har flyttats online och en lång rad studier visar att de som använder telefonen mycket mår överlag sämre, säger Hansen.

”Enormt beroendeframkallande”

Enligt psykiatrikern har vi svårt att slita oss från våra telefoner då de utnyttjar mänskliga instinkter.

– Vi människor är inte utvecklade för att må bra, utan för att överleva. Instinkten att skanna sin omgivning är otroligt stark i oss, säger han.

I dagens omgivning är det telefonerna som står för intryck och tar vårt fokus. Det är därför svårt att stå emot frestelsen av att kolla på dem.

– Vi behöver skapa avstånd till våra digitala verktyg, vi måste förstå att de är enormt beroendeframkallande och att någon tjänar pengar på dem, säger Anders Hansen.

Digital paus

Som en reaktion på hög skärmtid tar vissa personer till en så kallad digital paus, eller ”digital detox”. Är det något man ska göra?

Anders Hansen säger att evidensen kring hur en paus påverkar oss är osäkra, men vissa uppfattar pausen som avkopplande.

Influencern och hälsoprofilen Josefin Dahlberg har för tillfället en ”digital paus”. I klippen ovan hör tips om varför man ska det och hur man går tillväga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.