Tegnell: Det blir felaktigt att jämföra oss med Norge

Uppdaterad
Publicerad

Sex månader har gått sedan det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell medverkade i SVT:s Morgonstudion och svarade på frågor om kritiken mot den svenska strategin – samt varför antalet döda är mycket högre i Sverige jämfört med våra grannländer.

– Det finns så mycket som skiljer oss från Norge när det gäller pandemin, vi hade en helt annat start jämfört med Norge, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Hittills har Norge haft 255 dödsfall och 9 172 bekräftade fall av covid-19, medan Sverige har haft 5 739 dödsfall och över 80 000 bekräftade fall. Men Tegnell vägrar göra några större jämförelser mellan Sverige med Norge.

Finns något samband mellan våra vägval och våra dödstal om man jämför Sverige med Norge?

Coronapandemin

– Det är det som vi möjligen kommer att lära oss mer om någon gång i framtiden. Jag tror att det här är en helt felaktig jämförelse. Det finns så mycket som skiljer oss från Norge när det gäller den här pandemin. Vi har nu börjat titta allt mer på Belgien, Nederländerna och Storbritannien, som har en mer liknande start på epidemin som vi hade, alltså att vi hade en mycket mer drastisk start jämfört med Norge, säger Tegnell och fortsätter:

– Livet är sällan så enkelt, bakom kurvan finns många olika saker. Det finns en rad länder som har genomfört lika hårda nedstängningar som Norge, som inte alls har haft den typen av effekt. Då måste man fundera på om det är nedstängningarna som är annorlunda eller om det är förutsättningarna som är annorlunda.

Äldrevården skulle ha skötts annorlunda

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har vi lärt oss väldigt mycket om hur den här sjukdomen fungerar, men kanske inte lika mycket om vilka motåtgärder som är effektiva.

På frågan om vad vi skulle ha kunnat göra annorlunda svarar Tegnell äldrevården.

– Man borde ha jobbat med äldrevården på ett annat sätt redan från början, det kommer vi säkert att prata om framåt, hur vi kan hålla en bättre kvalitet och en bättre säkerhet, säger han.

Om smittan skulle ta fart i höst igen, hur skulle ni ställa om er strategi då?

– Det vi jobbar mycket med nu när vi har färre fall är att se hur vi kan bli bra på att smittspåra och bryta smittkedjorna så fort som möjligt – som vi gjorde väldigt mycket i början då vi hade många fall som kom från Italien. Det kommer att bli en väldigt viktig bas för att hantera utbrotten som vi tror att det finns en stor risk att vi kommer att få i olika delar av Sverige, säger Anders Tegnell.

Kritiserat testningsarbete

Anders Tegnell fick även svara på den kritik gällande smittspårning och testning som Fredrik Elgh, professor i virologi, tog upp under sin medverkan i Morgonstudion tidigare i dag.

– Vi stod inför ett val då att antingen testa eller sköta sjukvården. Det var väldigt tydligt att det var så många fall att regionerna inte kunde göra bägge sakerna. Det valet var i det läget ganska självklart; att det är viktigt att bedriva bra, kvalitativ sjukvård, vilket vi gjorde, än att testa och smittspåra något som verkade ostoppbart med tanke på de många fall vi hade då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet