Hård debatt om migrationen: ”Vi ska ha en stram politik”

Uppdaterad
Publicerad

Under SVT:s slutdebatt blev det hett när segregation skulle diskuteras.

– Vi ska ha en stram migrationspolitik och vi vill begränsa arbetskraftinvandringen, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

– Det här är utspel som kommer för att dölja att S inte alls har lyckats lägga om migrationspolitiken, svarar KD-ledaren Ebba Busch.

Segregationen var ett av ämnena som diskuterades i SVT:s slutdebatt när partiledarna drabbade samman. 

– Vi måste ställa krav på dem som har kommit hit. Man kan inte leva i Sverige år efter år, få del av bidrag och välfärden utan att anpassa sig, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som fick första ordet. 

Val 2022

”Behövs mer politik”

Men C-ledaren Annie Lööf kontrade direkt:  

– Anpassa er eller återvandra, sa Jimmie Åkesson. Självklart måste vi bekämpa segregation och det gör vi genom att ställa krav, säger hon och fortsätter:

– Det är också viktigt att satsa på trygga boendemiljöer och ett starkt civilsamhälle. Det behövs mer politik, aktiva insatser för småföretagande och för att bryta utanförskap för utrikesfödda kvinnor.

V-ledaren Nooshi Dadgostar påpekar att hon har bott i dessa områden och enligt henne är svaret bostäder och jobb.

– Vi ska satsa på välfärden och inte dribbla bort debatten, säger hon.

”Vi ska ha en stram migrationspolitik”

Magdalena Andersson får frågan om svensk-somalier ska få bo var de vill, med anledning av Anderssons uttalande tidigare under valrörelsen om att hon inte vill se några ”somalitowns”.

– I mitt Sverige så bor vi i blandade samhällen, därför att om vi ska bygga ett samhälle som håller ihop så måste vi mötas i vardagen, säger Andersson. 

– Men i Sverige har vi haft en migration som inte har mötts av en tillräcklig integration. Resultatet är den segregation som vi ser och som driver kriminalitet. Vi ska ha en stram migrationspolitik och vi vill begränsa arbetskraftinvandringen.

Inte varit ”vaksamma mot islamismen”

KD-ledaren kontrade direkt och menar att Andersson vill dölja tidigare misslyckanden från S:

– Det här är utspel som kommer för att dölja att S inte alls har lyckats lägga om migrationspolitiken, säger Ebba Busch.

KD-ledaren gick även till attack mot partierna på vänstersidan och menar att de inte har varit ”vaksamma mot islamismen”. Nooshi Dadgostar var snabb med att kommentera:

– Det finns i Sveriges riksdag enbart ett parti som blandar ihop religion och politik, och det partiet står där borta och heter Kristdemokraterna, säger hon och pekar på Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet